U parkovima, vrtovima i vrtnim centrima je počelo da cveta mnogima omiljeno letnje cveće hortenzije u najlepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i belih tonova.

Izvorno potiču iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su leta nezamisliva bez njih, a odlična je vest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

1. Pripazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih svakako presadite. Neka saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE OREZUJU HORTENZIJE: evo zašto hortenzije nikako ne smete da orezujete u jesen (SAVETI)

2. Smestite ih u senovito područje 

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalievajte ih dvaput dnevno 

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih letnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

PROČITAJTE JOŠ: CVEĆE NAŠIH BAKA SE VRAĆA U MODU: Hortenzija je savršena za senovita mesta i cvetaće celo leto (SAVETI ZA GAJENJE I NEGU)

Dodatni trik!

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svetu je to što mogu promeniti boju svojih cvetova. Prvi su to primetili vrtlari i botaničari u 18. veku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti. Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete da nabavite jednostavni pH tester.

Kada saznate vrednosti i želite sniziti pH, dodajte aluminijum sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za glinom u prahu. Ipak, imajte na umu da će bele hortenzije gotovo uvek ostati bele jer one vrlo teško menjaju boju.

Tekst: T.B.

Izvor: Zadovoljna