Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBAVEZNA PROLEĆNA NEGA RUŽA KOJU MORATE OBAVITI: Uz ove savete biljka će imati raskošan cvet i neodoljiv miris

Već danas počnite sa sređivanjem ruža i pripremom bašte.

  Izvor: Printscreen/ YouTube Silverline Tools

Nakon duge i hladne zime konačno je došlo lepše vreme i sunčani dani. Samim tim što je proleće stiglo, došlo je vreme i za baštenske radove i brigu o biljkama. Ruže, kale, muškatle, petonije, ma sve su to biljke koje krase mnoge bašte i dvorišta. Mi smo za vas izdvojili sve što treba da znate o pripremi ruža za letnju sezonu, o njenoj nezi, orezivanju i prskanju.

Možda će vas zanimati

Orezivanje ruža

Kada je temeratura prešla 5 stepeni, već lagano možete krenuti sa orezivanjem promrzlih delova ruže kako biste oslobodlili put za nove pupoljke. Što više skinete promrzlih delova, to ćete osloboditi veći protok kiseonika i vode kroz stabljiku. Ne bojte se da skratite malo veći deo grančice, preporučuje se da to bude 5,6 okaca. Posebno treba orezati grane koje rastu ka unutrašnjosti .

Prihrana ruža

Nakon što ste ružu orezali, ne bi bilo loše da je i nahranite. Kako? Ružu možete dohaniti kupovnim đubrivom koje ćete dodati prilikom okopavanja, a možete dodati i stajsko đubrivo tako što ćete malo poriljati oko sadnica. Vodite računa da ne preterate kako ne biste spalili biljku đubrivom. Podmlađivanje ruža je takođe veoma važno, pa biste mogli stare debele grančice malo da prekratite i samim tim će nove mladice krenuti.

Možda će vas zanimati

Zaštita ruža

Zaštitite ruže od vaši i bubica tako što ćete na vreme isprskati biljku, čim počnete sa pripremom za letnju sezonu. Ukoliko primetite da je ruža dobila jednu od opasnih bolesti, "zvezdastu pegavost", trebalo bi odmah da je isprskate sa preparatima koji vam preporuče u poljoprivrednoj apoteci, a ceo postupak prskanja ćete ponoviti sve dok se listovi ne otvore. Sa zaštitom ruža morate krenuti čim počnu da listaju prvi listići, što je polovinom aprila i početkom maja. Tokom sezone bi bilo poželjno prskati ružu na 2 nedelje, a ukoliko je vreme kišovito morate češće jer će voda sprati preparat sa listova biljke.

Idealno vreme za sadnju ruža je jesen, stoga ukoliko želite da proširite svoju baštu i da joj dodate nove sadnice, pričekajte kraj leta(početak oktobra).

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije