Svaki balkon voli cvetnu rapsodiju, ali pre nego što počnete da ga sadite, treba da znate koje cveće uopšte odgovara vašem balkonu. Naime, jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cveća je na kojoj se strani sveta nalazi balkon.

PROČITAJTE JOŠ: Jorgovan, lavanda, forzicija: evo koje cvetne žbunove možete da gajite u saksiji (IDEJE ZA BALKON I DVORIŠTE)

Ako je on na jugu, izaberite biljke koje vole sunčevu svetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, nabavite cveće kojem više prija senka i hladovina. Ako na vašem balkonu preovladava sunce, izaberite sledeće biljke:

1. Petunije

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvetovima, jednom nedeljno ih prihranjujte tečnim đubrivom za petunije bogatim gvožđem. Cvetaju od ranog leta do početka jeseni, a redovno im treba kidati cvetove koji su se osušili, što im povećava cvetanje.

2. Muškatle

Postoje dve osnovne grupe - puzavice i grmolike muškatle. Puzavice imaju glatko lišće i, kao što im ime kaže, rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine od 90 centimetara. Ima ih raznim bojama, a cvetovi su jednoredni ili višeredni.

3. Pustinjska ruža (Jerihon ruža)

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove. Cveta u prepoznatljivoj jarko ružičastoj boji koja je u sredini cveta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti, niti joj davati dohranu, a ukoliko odlučite da joj ipak date, neka to bude retko i to samo tokom letnjih meseci.

4. Margarita (Bela rada)

Ovo je višegodišnja biljka, grmolikog oblika sa malim cvetovima, ne većim od pet centimetara, belih latica sa žutim središtem, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obe strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cveta.

PROČITAJTE JOŠ: Da li i vi gajite drvo sudbine: klerodendron, cvetni žbun koji voli senku

5. Verbena (Ljutovnica)

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj boji te u plavoj, ljubičastoj, žutoj i beloj boji, sa zelenim tvrđim reckastim listićima, koje mogu na dodir ruke da ostaviti lagan osećaj peckanja. Postoji grmolika verbena i puzavica. Raste do 30 centimetara visine i sadi se u razmaku od 20 do 25 centimetara.

OSTALE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI

Izvor: Zadovoljna

LepaiSrecna Ako na vašem balkonu preovladava sunce, ove biljke će na njemu izgledati najbolje..