Ništa ne ulepšava balkon kao cveće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje nege? Kako bismo vam pomogli pri izboru, predlažemo vam 5 vrsta balkonskog cveća koje uvek uspeva.

1. Kadifica je jedna od najpopularnijih letnjih cvetnica, što zbog svoje ljupkosti, što zbog malih zahteva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvetnice, one će uspeti. Kadifica je balkonsko cveće koje bogato cveta  i to celog leta. Ima je u nijansama žute i narandžaste, a cvetovi mogu biti jednostavni ili dupli. 

Kadifica će najlepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranljivim sastojcima. Ako želite da cvetanje svojih kadifica produžite tokom celog leta, obavezno je uklanjanje uvelih cvetova i redovno prihranjivanje i zalivanje.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE GAJE HORTENZIJE U SAKSIJI: 3 saveta za negu cveća na terasi u hladovini

2. Muškatla je, takođe, poznata po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Karakterišu je uspravni mesnati izbojci sa tamnozelenim listovima koji na rubu imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Muškatle ćete naći u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi.

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca i propustan supstrat bogat hranjivim materijama. Kako bi lepo rasla, obavezno je uklanjanje uvelih cvetova i požutelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Muškatle redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

3.Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta, beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište i propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru.

Petunije negujte redovnim zalivanjem i prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak procenat azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvetale. U drugom delu leta biljke možete orezati na 20 cm od zemlje, dobro ih prihraniti i ponovno će cvetati do jeseni.

4.Dan i noć je najčešća vrsta koju vidimo posađenu u lejama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cveta – petočlani cvet sa dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta.

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cveta koja može biti u svim nijansama od bele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih, postoje i sorte sa cvetovima u kombinaciji dve ili više boja. 

Dan i noć će se uspešno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili senovitom mestu. Jedino što im smeta su velike vrućine.

PROČITAJTE JOŠ: PRAVILNA NEGA ZA SOBNE BILJKE I BAŠTU DOK STE NA GODIŠNJEM ODMORU: 7 saveta za dom pun cveća

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izbojaka, mesnatog lišća i velikog broja cvetova. Naći ćete je u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su dupli ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakarne boje. Potrebno im je sunčano do polusenovito stanište i propustan supstrat bogat hranljivim materijama.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači stalno cvetajući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalivanja preporučuje se da se pusti supstrat da se lagano posuši.

Tekst: K.B.

Izvor: Zadovoljna