Sve vrhunske kuvarice znaju da je začinsko bilje odličan dodatak svakom jelu. Ništa bolje od onog koje same uzgajaju, pa kada požele da obogate hranu, samo otkinu list peršuna ili bosiljka iz saksije. Ipak, može se dogoditi da i pored svog truda nana, origano, majčina dušica ili bosiljak ne rastu kako treba. Oni koji se razumeju u biljke, tvrde da bi ove tri greške mogle biti razlog.

Saksija neodogovarajuće veličine

Najčešći razlog zbog koga začinsko bilje propada jeste nedovoljno velika saksija. Korenje bude stišnjeno na maloj površini, pa cela biljka strada. Ukoliko biljke presadite u veću saksiju, nastaviće da napreduje sa rastom. 

Nedovoljno svetla

Barem četiri sata dnevno biljka mora da bude na svetlu. Zato je važno da biljkama pronađete odgovarajuće mesto u domu. Takođe, u zavisnosti od toga koliko vam je osvetljen životni prostor birajte biljke koje ćete saditi. Vlačac zahteva puno svetlosti dok majčina dušica idealno podnosi zatvorene prostore bez direktne i snažne sunčeve svetlosti.

Pravilno zalivanje

Poznato je da se začinske biljke zalivaju ređe i to samo kada je zemlja suva. Biljku zalivajte sve dok voda ne procuri kroz rupicu na dnu saksije.

 Izvor: Lepa&Srećna