Mondo trava je zimzelena višegodišnja biljka koja može da se koristi kao pokrivač tla i zato je često i zovu trava mada ne pripada tom rodu. Odlična je i kao zamena za travnjak. Međutim, možete je gajiti i kao samostalne, individualne dekorativne biljke.

Uspeva na skoro bilo kakvom zemljištu i ne treba joj mnogo svetla, čak je bolje da trpi samo popodnevno sunce. Jedino bez čega ne može jeste odgovarajuće zalivanje. Latinsko ime ove biljke je Ophiopogon japonicus i ono otkriva njeno azijsko poreklo.

Raste do visine između 15 i 25 centimetara i zapravo je nikad ne treba šišati. Zato je odlična zamena za travnjak, a može se razmnožavati vrežama (stolonima) i polako će formirati guste kolonije.

Kad se jednom ubokori, skoro da je možete zaboraviti - trpi raznorazna zanemarivanja. Ali sigurni smo da ćete poželeti da uživate u njenoj tamnozelenoj boji i da razdelite bokore kako bi se još više raširila.

Izgleda predivno uz samu ivicu, a naročito pored staza i stepenica. Postoje i varijeteti sa prošaranim belo-zelenim listovima, koji nisu širi od jednog centimetra. Mondo trava je vrlo dekorativna i zahvalna biljka.

mondo trava
Shutterstock  

Izvor: Lepa&Srećna