Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVA PRAVILA OBAVEZNO SLEDITE AKO ŽELITE DA IMATE SAVRŠEN TRAVNJAK U BAŠTI: kako da održavate, prihranjujete i kosite travu (SAVETI+NEGA)

Koliko često treba kositi travnjak? Koja visina trave je idealna? Pročitajte...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li znate šta je najvažnije za lep travnjak? Bitna je sadnja, vrsta semena, ali za travnjak kao sa filma najvažniji su nega i održavanje.

Travnjak je potrebno prihranjivati minimalno jednom ili dva puta godišnje, a idealno jednom mesečno. Prvo prolećno prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proleće pre kiše, pri čemu ne treba preterivati s đubrivom.

Ukoliko sadite travu na proleće, ne koristite proizvode za kontrolu korova. Odložite upotrebu takvih proizvoda dok novi travnjak ne pokosite najmanje tri puta. Inače, najbitnija stavka održavanja travnjaka jeste redovno košenje.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA SAMI NAPRAVITE MALI TRIMER ZA TRAVU: ovaj jeftin alat za košenje trave može svako da napravi (VIDEO + UPUTSTVO)

Stručnjaci preporučuju da se kućni travnjak kosi dva do četiri puta mesečno od proleća do jeseni, zavisno od vremenskih uslova i rasta trave. Najbolje je kositi kada trava dostigne visinu od osam do 12 cm. Čestim košenjem, stvara se čvršća i otpornija stabljika i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha.

Početkom proleća, prvo košenje vrši se na najnižoj visini kako bi se, posle snega i kiša, travnjak prosušio i provetrio. Optimalan broj košenja u početku je od dva do tri puta mesečno, kasnije se povećava na tri do četiri puta u mesecu. Sredinom jeseni broj se vraća na početnih od dva do tri puta, a u oktobru, dovoljno je kositi samo jednom mesečno. U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku osim u manjim količinama pre letnjih suša, jer se na taj način može dodatno poboljšati vlažnost zemljišta.

PROČITAJTE JOŠ: NISKO KOŠENJE UNIŠTAVA I NAJLEPŠE DVORIŠTE: Evo kako da spasete travnjak uništen kratkim šišanjem

Blagodeti boravka u bašti i bavljenja biljkama odavno su dokazane. Samo pola sata dnevno smanjuje stres, opušta mozak i umanjuje anksioznost. Uzgoj bilo kakve vrste biljaka zahteva i određenu fizičku aktivnost, pa se aktiviraju mišići, dublje diše, pa samim tim i smanjuje stres koji je najveći neprijatelj srca. Naučno je dokazano da se ljudi osećaju bolje ukoliko više vremena provode na otvorenom prostoru. Takođe, bolje spavaju, jer boravak na vazduhu u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću stvara zdrav umor.

Tekst: Ž. P.

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije