Čim trava počne da raste i zemljište se isuši od prolećnih kiša, vreme je da izvadite kosilicu iz garaže. Međutim, nemojte da preterujete: travu skratite maksimalno za trećinu.

Za normalan travnjak koji može da se koristi potrebno je da trava bude visine od 4 do 5 cm. Ponekad se vremenom formira debeli filcani sloj u travnjaku.

On sprečava da voda, hranljive materije i vazduh dospeju do korena trave. Tada je posle prvog ili drugog košenja potrebno vertikutiranje. Rotirajući valjak s nožićima pri tom iz travnjaka iščešljava izumrle delove biljaka, pokošenu travu i mahovinu. Zemlju takođe treba da rastresete ispod površine nekoliko milimetara tako da može ponovo da diše. Ako je zemljište glinovito i sabijeno, dodajte sloj kvarcnog peska debljine 1 cm. To će popraviti strukturu zemljišta.

Vodite računa o kvalitetu travnjaka. Posle vertikutiranja travnjak dobije smeđu boju i deluje "razbarušen". Međutim, nemojte da brinete, travnjak će se brzo oporaviti - pre svega ako ga prihranite đubrivom s produženim dejstvom i posejete. Put ka zdravom travnjaku počinje već pri izboru semena za setvu. Koristite otporne sorte koje su izdržljive i dobro podnose gaženje. Takođe je veoma bitno da je zemljište dobro drenirano i iznivelisano.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta