Poštovana redakcijo,

Kako da spremim i tretiram površinu koja je malo obradjivana za kvalitetan lep travnjak? Super ste!

S nestrpljenjem čekam svaki broj,
Caca

Poštovana Caco,

Da biste ga uspešno pripremili za travnjak, zemljište prvo očistite od velikog kamenja, panjeva ili korenja drveća. Zatim ga dobro obradite prekopavanjem i grabuljanjem da biste dobili fino usitnjeno tlo. Površinski sloj travnjaka treba da sadrži 20-30 cm dobro drenirane peskovite ilovače. Posle grabuljanja sačekajte da se pojavi korov.

Najčešći korov u travnjacima su pirevina, palamida, maslačak, detelina i kopriva. Najbolje je da ih pre setve travnjaka suzbijete efikasnim totalnim herbicidima na bazi Glyphosata. Oni deluju tako čto ih korov usvaja preko lišća, posle čega se šire po celoj biljci do dubokog korena, izazivajući njeno odumiranje. Zavisno od vremenskih prilika, proces odumiranja može potrajati i do četiri nedelje. Ako primetite da na vašem travanjaku ima previše korova, postupak treba da ponovite još jednom, pa tek onda pristupite sejanju trave.

Redovna kosidba i jaka konkurencija u obliku zdravih trava dugoročno suzbijaju većinu korovskih biljaka, tako da je višegodišnji korov retko problem u dobro održavanom travnjaku. Pre setve trave treba da nadjubrite pripremljenu i od korova očišćenu zemlju organskim djubrivom za travnjake, i da posle 4-5 dana posejete seme ili postavite busen.

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede za zaštitu bilja

PROČITAJTE JOŠ: Cvetnim perenama protiv nepoželjnog korova

PROČITAJTE JOŠ: Očistite travnjak od korova

PROČITAJTE JOŠ: Pokrivači tla - lek protiv korova

PROČITAJTE JOŠ: Kako se boriti protiv korova u travnjaku

PROČITAJTE JOŠ: Organsko baštovanstvo: kako da pretvorite travnjak u povrtnjak ili cvetnu leju bez dubokog riljanja