Zamislite dvorište sa divnim lejama cveća, nekoliko uredno podšišanih žbunova, po koje drvo i kutkom za sedenje sa prostranim pločnikom izmedju. Složićete se da ne predstavlja baš idiličnu sliku. Pročitajte istu rečenicu, ali stavite reč travnjak umesto pločnik.

Mnogo bolje, zar ne? Kažu da je tajna lepote engleske trave u košenju tri puta nedeljno i zalivanju dva puta dnevno – i tako stotinu godina!

Jednostavan je razlog zbog kojeg košenje mora biti redovno: trava je biljka, ona živi i kao takva radi tri stvari: raste, umnožava se i na kraju ugine. Cilj je postići gust travnjak, a to znači što veći broj vlati trave na jedinici površine.

To se dobija time što ćemo omogućiti travi da se što više razmnožava, a pri tom sprečimo da previše poraste ili ugine. Da bi trava rasla i razmnožavala se potrebna joj je voda, prehrana, sunce, toplota i vazduh a ubija je: košenje!

Kako da dobijem gust tepih trave ako je ne kosim? – pitate se. E tu je trik: vlat trave ne bi trebalo kratiti za više od 1/3 svoje dužine. što manje kratite vlat trave, manja je verovatnoća da će biljka uginuti. 

Zato kosite često, barem dva puta nedeljno – tako trava nikada neće porasti toliko da ćete morati kratiti vlat više od njene jedne trećine i vaš travnjak će iz nedelje u nedelju dobijati na gustini.

To je mnogo košenja za koje je potrebna dobra kosilica. Kosilica za uredan travnjak mora biti iz porodice “šišačica” (kosilice sa horizontalno rotirajućim nožem) s mogućnošću sakupljanja ili izbacivanja trave.

Najbitniji kriterijum za izbor odgovarajuće kosilice je površina travnjaka. One mogu biti sa plastičnim ili metalnim kućištem, sa motorom na struju, benzin ili mešavinu, različitih širina košenja i veličina od najmanjih do onih sa sedištem sa kojma možete da se vozite dok kosite.

PageBreak

U osnovi kosilice možemo podeliti u sledeće grupe:

  • do 500m2 – kosilice sa elektromotorom, ponuda na našem tržištu je šarenolika: 800-1500W sa širinom košenja 32-40cm;
  • do 1000m2 – kosilice sa benzinskim motorom bez svog pogona: 3,5-4,5 ks sa širinom košenja 46-53 cm;
  • do 2000m2 - kosilice sa benzinskim motorom sa pogonom: 4-6 ks sa širinom košenja 48-55 cm;
  • preko 2000m2 – profesionalne kosilice sa benzinskim motorom sa pogonom: 6-13 ks sa širinom košenja 53-84 cm i traktori za košenje parkova.

Pri izboru modela kosilice koja najviše odgovara potrebama vašeg travnjaka oslonite se na savet prodavca u nekoj od specijalizovanih prodavnica. Ukoliko vaša ambicija nije da od travnjaka napravite gust travnati tepih već imate jednu vrstu upotrebnog travnjaka, livadu ili jednostavno ne stižete iz nekog razloga da kosite dovoljno često pa trava zna i preko 20 cm da poraste – bolje rešenje je trimer za travu.

Trimeri su alati koji kose plastičnom niti koja pokretana motorom rotira velikom brzinom tako seče travu tamo gde ste je usmerili. 

Ovim uredjajima ne smeta ni visoka trava ni padine ili neravni tereni, a ni prepreke kao što su ograde, stabla, ivičnjaci. Pošto seku sa rotirajućom plastičnom niti ne dolazi do oštećenja ni uredjaja ni kore stabla – odlično rešenje za održavanje voćnjaka! Manji modeli opremljeni su elektromotorima i pogodni su za dvorišta kao zamena za ručnu kosu, srp ili makaze za travu, a kao rezni alat koriste isključivo plastičnu nit. Zbog svog elektromotora zavise od utičnice odnosno od dužine kabla za struju – veću slobodu omogućava model sa baterijom.


Jači uredjaji opremljeni su dvotaktnim motorima čija snaga omogućava veliku efikasnost u radu a i korišćenje metalnih noževa (trokrakih, četvorokrakih ili osmokrakih) kojima se mogu kositi velike površine sa ili bez otkosa, seći šipražje i žbunje s nevidjenom lakoćom. 

Njihova težina se putem uprtača rasporedjuje na ramena tako da rukama preostaje samo da usmere alat na željeno mesto reza. Najveći modeli mogu da koriste tzv. cirkular kojim se mogu seći i stabla do debljine od 5cm – oni su nezamenljivi alat za raščišćavanje godinama zapuštenih terena.