Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA IZABERETE NAJBOLJU KOSILICU: tajna dobro šišane trave i negovanog travnjaka

Kažu da je tajna lepote engleske trave u tome što se zaliva dva puta dnevno i kosi tri puta nedeljno. Možda to zvuči preterano, ali ima i drugih trikova u odgajanju trave koji vam mogu pomoći da oformite ukrasan travnati tepih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zamislite dvorište sa divnim lejama cveća, nekoliko uredno podšišanih žbunova, po koje drvo i kutkom za sedenje sa prostranim pločnikom izmedju. Složićete se da ne predstavlja baš idiličnu sliku. Pročitajte istu rečenicu, ali stavite reč travnjak umesto pločnik.

Mnogo bolje, zar ne? Kažu da je tajna lepote engleske trave u košenju tri puta nedeljno i zalivanju dva puta dnevno – i tako stotinu godina!

Jednostavan je razlog zbog kojeg košenje mora biti redovno: trava je biljka, ona živi i kao takva radi tri stvari: raste, umnožava se i na kraju ugine. Cilj je postići gust travnjak, a to znači što veći broj vlati trave na jedinici površine.

To se dobija time što ćemo omogućiti travi da se što više razmnožava, a pri tom sprečimo da previše poraste ili ugine. Da bi trava rasla i razmnožavala se potrebna joj je voda, prehrana, sunce, toplota i vazduh a ubija je: košenje!

Kako da dobijem gust tepih trave ako je ne kosim? – pitate se. E tu je trik: vlat trave ne bi trebalo kratiti za više od 1/3 svoje dužine. što manje kratite vlat trave, manja je verovatnoća da će biljka uginuti. 

Povezane vesti

Zato kosite često, barem dva puta nedeljno – tako trava nikada neće porasti toliko da ćete morati kratiti vlat više od njene jedne trećine i vaš travnjak će iz nedelje u nedelju dobijati na gustini.

To je mnogo košenja za koje je potrebna dobra kosilica. Kosilica za uredan travnjak mora biti iz porodice “šišačica” (kosilice sa horizontalno rotirajućim nožem) s mogućnošću sakupljanja ili izbacivanja trave.

Najbitniji kriterijum za izbor odgovarajuće kosilice je površina travnjaka. One mogu biti sa plastičnim ili metalnim kućištem, sa motorom na struju, benzin ili mešavinu, različitih širina košenja i veličina od najmanjih do onih sa sedištem sa kojma možete da se vozite dok kosite.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije