Najčešći korovi u travnjacima su pirevina, palamida, maslačak, detelina, kopriva i bokvica. Najbolje ih je suzbijati pre setve travnjaka, efikasnim totalnim herbicidima na bazi Glyphosata. Oni deluju tako što ih korovi usvajaju preko listova, nakon čega se šire po celoj biljci do dubokog korena uzrokujući odumiranje biljke. Zavisno od vremenskih prilika, proces odumiranja može potrajati i do četri nedelje.

Ako je previše korova, postupak treba da ponovite još jednom, pa tek onda pristupite sejanju trave. Redovna kosidba i jaka konkurencija u obliku zdravih trava dugoročno suzbijaju većinu korova, tako da su višegodišnji korovi retko problem u dobro održavanom travnjaku. Ali šta činiti kada se oni ipak pojave na već zasnovanom travnjaku?

U tom slučaju treba koristiti selektivne herbicide koji uništavaju korov, a ne ostećuju travnjak. Kod nas ne postoje registrovani herbicidi za suzbijanje korova u travnjacima, ali možete koristiti one selektivne za žita - kombinaciju herbicida Monosan herbi + Starane, ili Maton. Travnjak ne smete kositi nedelju dana pre i nedelju dana posle korišćenja herbicida kako bi bilo dovoljno lišća za optimalno usvajanje herbicida. Listovi korova moraju biti suvi, a najmanje sat vremena posle prskanja ne sme padati kiša. 
Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

PROČITAJTE JOŠ: Cvetnim perenama protiv nepoželjnog korova

PROČITAJTE JOŠ: Očistite travnjak od korova

PROČITAJTE JOŠ: Pokrivači tla - lek protiv korova

PROČITAJTE JOŠ:  Kako se boriti protiv korova u travnjaku

PROČITAJTE JOŠ: Organsko baštovanstvo: kako da pretvorite travnjak u povrtnjak ili cvetnu leju bez dubokog riljanja