Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očistite travnjak od korova

U zavisnosti od toga da li se korov pojavio pre ili nakon zasnivanja travnjaka, odlučite se za odgovarajući herbicid. Morate biti uporni, jer proces čišćenja travnjaka može trajati i do četiri nedelje. Međutim, rezultat će biti ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najčešći korovi u travnjacima su pirevina, palamida, maslačak, detelina, kopriva i bokvica. Najbolje ih je suzbijati pre setve travnjaka, efikasnim totalnim herbicidima na bazi Glyphosata. Oni deluju tako što ih korovi usvajaju preko listova, nakon čega se šire po celoj biljci do dubokog korena uzrokujući odumiranje biljke. Zavisno od vremenskih prilika, proces odumiranja može potrajati i do četri nedelje.

Ako je previše korova, postupak treba da ponovite još jednom, pa tek onda pristupite sejanju trave. Redovna kosidba i jaka konkurencija u obliku zdravih trava dugoročno suzbijaju većinu korova, tako da su višegodišnji korovi retko problem u dobro održavanom travnjaku. Ali šta činiti kada se oni ipak pojave na već zasnovanom travnjaku?

U tom slučaju treba koristiti selektivne herbicide koji uništavaju korov, a ne ostećuju travnjak. Kod nas ne postoje registrovani herbicidi za suzbijanje korova u travnjacima, ali možete koristiti one selektivne za žita - kombinaciju herbicida Monosan herbi + Starane, ili Maton. Travnjak ne smete kositi nedelju dana pre i nedelju dana posle korišćenja herbicida kako bi bilo dovoljno lišća za optimalno usvajanje herbicida. Listovi korova moraju biti suvi, a najmanje sat vremena posle prskanja ne sme padati kiša. 
Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije