Bog je stvorio ženu, a zbog njenog zadovoljstva ružu - rekao je Viktor Igo.

Danas je poznato preko sto različitih vrsta ovog cveta čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih supstanci u kojima svakodnevno uživamo. Uzgoj ruža smatra se nešto složenijom granom vrtlarstva i zato je dobro upoznati se s najvećim neprijateljima njenog zdravlja.

1. CRNE TAČKICE NA LISTOVIMA

Uvenuli i žuti listovi nisu poželjni na vrtnim lepoticama. Uzrok ove bolesti je tzv. crna pegavost. Za početak odstranite sve zahvaćene delove i sakupite otpale listove s tla. Kako biste je zauvek rešili ove boljke, najbolje je ruže tretirati veštračkim sredstvom protiv bolesti i štetočina.

2. PEPELNICA

Ovo gljivično oboljenje napada listove, stabljiku i pupoljke pa na njima ostavlja karakterističan beli prah. Listovi takođe mogu izgledati kao da su se počeli sušiti i poprimaju bolesnu ljubičastu nijansu. Organski antifungicid najefikasniji je lek. Upamtite, ova bolest može uništiti ceo ružičnjak ako se ne reaguje na vreme.

3. IZGREBANI DONJI DEO LISTA

Ružinu rđu lako ćete prepoznati po narandžasto - crvenim "žuljevima" koji u jesen pocrne. Rđa je jako nezgodna jer može čak i da prezimi. Za početak, u jesen odstranite sve bolesne delove, a pomoći će i organski sprej protiv gljivica svakih pet do sedam dana.

4. ZAKRŽLJALI I IZOBLIČENI LISTOVI I CVETOVI

Ako primetite ovakve promene u pitanju su, naverovatnije, grinje. Crveni, žuti ili zeleni pauci skrivaju se ispod listova pa iz njih piju "krv" tj. sokove. Za početak, dobro isperite stabljiku i listove jakim mlazom vode.

5. SLABAŠNI LISTOVI S BELOM PAUČINOM

Uzročnici su lisne vaši. Izgledaju slično kao i navedeni neprijatelji ruža pa lako može doći do zabune. Oni takođe sisaju sokove, iz mladih pupoljaka, a najbolji je lek i u ovom slučaju jaki mlaz vode.

6. CVETOVI KOJI SE NE OTVARAJU

Nametnici tripsi takođe se hrane mladim cvetovima ruža. Najpre orežite bolesne delove, a zatim ih poprskajte uljem nima.

Izvor: Zadovoljna