Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

NEGA RUŽA: 6 saveta za zaštitu ruža od bolesti i štetočina

Autor Ivana Martic
Autor Ivana Martic

Ovih šest saveta pomoći će vam da rešite najčešće probleme s ružama.

Izvor: Foto: Profimedia

Bog je stvorio ženu, a zbog njenog zadovoljstva ružu - rekao je Viktor Igo.

Danas je poznato preko sto različitih vrsta ovog cveta čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih supstanci u kojima svakodnevno uživamo. Uzgoj ruža smatra se nešto složenijom granom vrtlarstva i zato je dobro upoznati se s najvećim neprijateljima njenog zdravlja.

Izvor: Foto: Profimedia

1. CRNE TAČKICE NA LISTOVIMA

Uvenuli i žuti listovi nisu poželjni na vrtnim lepoticama. Uzrok ove bolesti je tzv. crna pegavost. Za početak odstranite sve zahvaćene delove i sakupite otpale listove s tla. Kako biste je zauvek rešili ove boljke, najbolje je ruže tretirati veštračkim sredstvom protiv bolesti i štetočina.

Povezane vesti

2. PEPELNICA

Ovo gljivično oboljenje napada listove, stabljiku i pupoljke pa na njima ostavlja karakterističan beli prah. Listovi takođe mogu izgledati kao da su se počeli sušiti i poprimaju bolesnu ljubičastu nijansu. Organski antifungicid najefikasniji je lek. Upamtite, ova bolest može uništiti ceo ružičnjak ako se ne reaguje na vreme.

Izvor: Foto: Profimedia

3. IZGREBANI DONJI DEO LISTA

Ružinu rđu lako ćete prepoznati po narandžasto - crvenim "žuljevima" koji u jesen pocrne. Rđa je jako nezgodna jer može čak i da prezimi. Za početak, u jesen odstranite sve bolesne delove, a pomoći će i organski sprej protiv gljivica svakih pet do sedam dana.

4. ZAKRŽLJALI I IZOBLIČENI LISTOVI I CVETOVI

Ako primetite ovakve promene u pitanju su, naverovatnije, grinje. Crveni, žuti ili zeleni pauci skrivaju se ispod listova pa iz njih piju "krv" tj. sokove. Za početak, dobro isperite stabljiku i listove jakim mlazom vode.

Izvor: Foto: Profimedia

5. SLABAŠNI LISTOVI S BELOM PAUČINOM

Uzročnici su lisne vaši. Izgledaju slično kao i navedeni neprijatelji ruža pa lako može doći do zabune. Oni takođe sisaju sokove, iz mladih pupoljaka, a najbolji je lek i u ovom slučaju jaki mlaz vode.

6. CVETOVI KOJI SE NE OTVARAJU

Nametnici tripsi takođe se hrane mladim cvetovima ruža. Najpre orežite bolesne delove, a zatim ih poprskajte uljem nima.

Izvor: Zadovoljna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...