Muškatle se presađuju svakog proleća i tada je potrebno da im se malo skrate žilice i grančice. Na proleće orezuje se oko 20 – 30 % biljke, onda se muškatle zalivaju, a dve do tri nedelje kasnije presađuju se u novu zemlju.

Krajem maja već mogu da se iznesu napolje i smeste na balkon ili u baštu. Muškatle se razmnožavaju generativno (semenom) ili vegetativno (reznicom). 

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠE LETNJE CVEĆE ZA DVORIŠTE: zašto ispred svake kuće treba da cvetaju MUŠKATLE (FOTO)

Da biste na proleće imali muškatlu, krajem oktobra se pripremaju reznice – pelceri. Biraju se mlađe, najbolje 3 – 4 kolenca,od kojih jedno mora biti u zemlji. Sade se u sandučiće na rastojanje od 8 – 10 cm i stavljaju na prozorsku dasku gde ima dovoljno svetlosti. Redovno se zalivaju i povremeno prihranjuju. 

Tokom zime vrhove koji poteraju treba isecati što niže, da bi bokor bio što razgranatiji. Na proleće, kada prođe opasnost od mrazeva, svaka muškatla sadi se u posebnu saksiju ili sandučić. Muškatle su veoma povoljne za gajenje na prozorima ili terasama, po mogućnosti na sunčanom mestu, zaštićenom od podnevnog sunca. 

PROČITAJTE JOŠ: Kako negovati muškatle kaliope

Poželjno je da se gaje u relativno manjim posudama, kako bi se tlo moglo osušiti između zalivanja. Umereno ih treba zalivati i redovno prihranjivati.Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati folijalno (prskanjem preko listova). Tokom vegetacije prihranu treba obavljati zalivanjem 1 – 2 puta nedeljno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi muškatle uvenuti. Previše vlage uzrokuje truljenje.

Tekst: Olivera Gavrilović

Izvor: Psss