Velika količina hranljivih materija uz vrlo malo kalorija, to je glavna tajna čia semenki, piše Lepa & Srećna

One, takođe sadrže visok procenat kvalitetnih proteina - uz dve kašičice čia semenki unećete samo 140 kalorija, ali čak 4 grama proteina, 12 grama složenih ugljenohidrata (ne šećera!) i 11 grama vlakana, važnih za vaše dobro varenje.

Zato su čia semenke izvanredne za mršavljenje, a pune su i vitamina i minerala pa su pogodne za dijetu. 

Za napitak od čia semenki, prvo potopite dve kašičice semenki na sat vremena u vodu, pa ih u blenderu pomešajte sa kašikom meda. Dodajte sok od limuna po ukusu i dopunite običnom vodom. 

Pijte napitak ujutru, najbolje pre jela, ali ako imate osetljiv želudac, slobodno prvo pojedite lak doručak.

Prilagodite i ishranu - pojačajte proteine i smanjite masnoće - preporučujemo posni mladi sir, barena jaja, mršavo meso kao što je piletina. Potrudite se da što više smanjite unos šećera - 2 kašičice šećera sasvim su dovoljne za vaše dnevne potrebe ako se ne bavite zahtevnim sportom ili napornim fizičkim poslom. 

Izvor: Lepa & Srećna

OVAJ ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR: morate da obratite pažnju, naročito žene!

Najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima i to važi i za žene i za muškarce, piše Lepa & Srećna.

Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. Međutim, rani signal pretećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca. 

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umereni. Međutim, to ne znači da treba da oklevate i ustežete se da potražite lekarsku pomoć. 

Simptomi srčanog udara su i opšti osećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da proveravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.