Simptomi koji se javljaju kao intolerancija na hranu mogu biti različiti, u zavisnosti od organa na kom se ispoljavaju. Mogu se pojaviti svrab nosa, kijavica, kašalj, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, pad koncentracije, umor, bezvoljnost, kao i bolovi u stomaku, dijareja, muka ili zatvor.

PROČITAJTE VIŠE:UBLAŽITE NADUTOST, GASOVE I GRČEVE U STOMAKU: 6 prirodnih lekova za ravan stomak bez nadimanja

Da li ste intolerantni na nešto, najlakše ćete proveriti laboratorijskim testom intolerancije, kada se radi analiza za veliki broj namirnica. Hrana na koju smo obično intolerantni jesu mleko, jaja i pšenica, a najčešći uzrok je gluten.

Šta ne smete da jedete ako ne podnosite gluten

Dijeta bez glutena isključuje pšenicu, raž, ječam, ovas, mekinje, proizvode od soje, pivo, suve smokve. U gotovim pakovanjima postoje razni načini da se provuče gluten kao dodatak, zato treba birati proizvode na kojima je naglašeno da ga ne sadrže. Namirnice u kojima ga sigurno ima jesu sosovi, prelivi za salate, prerađena hrana (suvomesnati proizvodi), jer gluten služi da jelo učini gušćim i doda mu ukus, pa se stavlja i u kečap i instant supe.

Ako posle jela osetite grčeve, nadimanje i mučninu, a često sledi dijareja, možda patite od intolerancije na laktozu? U tom slučaju zaboravite na mlečne proizvode i nađite im alternativu.

– Intolerancija na laktozu znači da vaš stomak ne može da svari mlečni šećer, to jest da u tankom crevu ne postoji enzim laktaza ili se ne luči u dovoljnoj količini. Njegov zadatak je da pretvori laktozu u proste šećere glukozu i galaktozu, koji se brzo apsorbuju kroz tanko crevo i odlaze u krvotok. Iako nije toliko opasan, ovaj poremećaj može znatno smanjiti kvalitet života, jer zahteva brižljiv izbor namirnica. Da bi vam simptomi nestali, dovoljno će biti da više ne jedete mlečne proizvode (što i nije baš lako) i da se okrenete onima koji ne sadrže laktozu – ističe Ivana Buzadžić, specijalista genetike. 

– Ovi simptomi se razvijaju od pola sata do dva sata posle obroka. Petina ljudi na svetu ima simptome koji navode na ovu dijagnozu, mada nisu radili nikakav test. Težina simptoma zavisi od količine laktoze koju neko može da podnese. Neki ljudi su osetljivi na veoma male količine laktoze, dok drugi mogu da podnesu veću količinu pre nastanka simptoma. Kod upola manje aktivnosti enzima laktaze, nerazgrađeni mlečni šećer prolazi u debelo crevo, gde hrani bakterije koje stvaraju gasove. Zato dolazi do nadimanja, uz bolne grčeve. Na putu kroz tanko crevo, nesvarena laktoza upija vodu dovodeći do proliva. Za većinu ljudi laktozna intolerancija se razvija u toku života jer se posle treće godine laktaza luči sve manje. Neke digestivne bolesti (Kronova bolest, celijakija) i oštećenja tankog creva takođe mogu smanjiti količinu laktaze. 

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna