Crveni dijamanti,  srećne bobice ili vučje bobice – sve su to nazivi za plod biljke koja vodi poreklo s Tibeta, gde je smatraju svetom biljnom vrstom i koriste više od 3.000 godina.

Godži je drvenasta grmolika biljka (Lycium barbarum) koja daje visokoenergetski plod slatkastog ukusa. U čitavoj Aziji već vekovima se koriste radi produženja života. U tradicionalnoj kineskoj medicini, osim za dugovečnost, godži bobice se koriste za zaštitu jetre, poboljšanje cirkulacije i vida, jačanje otpornosti i povećanje plodnosti. Beru se tako što se grane pažljivo protresu, posle čega se najčešće suše i tako pripremaju za upotrebu. Iako nisu lek, medicinski stručnjaci smatraju da kao prirodan dodatak ishrani značajno doprinose održavanju i poboljšanju zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA ZNATE DA TELU NEDOSTAJE GVOŽĐE: ovi simptomi ukazuju na ovo opasno stanje, a evo kako se leči

To je skoro jedino voće koje sadrži sve esencijalne aminokiseline, a ima i veću koncentraciju proteina od bilo kog drugog voća. Bogate su vlaknima i mineralima. Pojedine studije potvrđuju da sadrže više vitamina C od pomorandže, više beta-karotena od šargarepe i više gvožđa od spanaća. Zahvaljujući ovim sastojcima, odlična su preventiva očnih bolesti. Posebno smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije (oboljenje žute mrlje), koja je povezane sa starošću i glavni je uzrok oštećenja vida kod osoba starijih od 65 godina.

Neka istraživanja pokazuju da godži bobice zaustavljaju rast tumorskih ćelija, naročito kod raka testisa. Takođe je dokazano da suzbijaju nuspojave hemioterapije. U novije vreme zapaženo je i njihovo blagotvorno dejstvo u tretiranju Alchajmerove bolesti, kod problema s pamćenjem, glavobolje, stresa, depresije i vrtoglavice.

Uz redovnu upotrebu, ove bobice povoljno deluju na rad jetre i bubrega, i normalizuju nivo šećera i holesterola u krvi. Podstiču detoksikaciju organizma i pospešuju probavu. Osim toga što jačaju imunitet i podižu nivo energije, povećavaju i polnu želju i mušku plodnost. Pošto smanjuju želju za slatkišima, dragoceno su sredstvo i u borbi protiv gojaznosti.

PROČITAJTE JOŠ: AKO IMATE VISOK PRITISAK, OVO DODAJTE U VEČERU: evo ŠTA treba da jedete protiv hipertenzije

Na našem tržištu mogu se naći isključivo suve bobice, koje možete koristiti na mnogo načina. Kako su izvrsnog ukusa, možete ih jesti same, kao odličnu zamenu za uobičajene grickalice. Takođe ih možete dodati u kašu od ovsenih ili drugih žitnih pahuljica s mlekom ili jogurtom. Mogu biti i dodatak supi ili čaju. Da biste uneli dovoljno sastojaka korisnih po zdravlje, potrebna vam je vrlo mala količina ovih bobica, to jest ne više od 10-30 grama dnevno.

U Evropi, kao i širom sveta, popularnost godži bobica porasla je početkom 21. veka, zahvaljujući brojnim naučnim studijama i medicinskim istraživanjima, koja su potvrdila njihovo blagotvorno dejstvo na čovekov organizam. Nalaze se na vrhu američke lestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja meri antioksidantni kapacitet hrane odnosno njenu sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju starenje. Neki nutricionisti čak tvrde da će ovo supervoće u budućnosti biti hrana broj jedan sa stanovišta dugovečnosti. 
Među ljubiteljima godži bobica nalaze se brojne poznate ličnosti, poput Madone i Elizabet Harli, koje ih redovno jedu radi brojnih dragocenih sastojaka.

Pripremila: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna