Portal Lepa&Srećna je 02.08.2018. 10:48h → 11:27h objavio tekst pod naslovom SVET JE U ŠOKU, A MNOGI SU ZABRINUTI ZA SVOJE ZDRAVLJE: da li kafa može da uzrokuje rak? u kojem se navodi da kafa pečena na veoma visokim temperaturama sadrži jedinjenje akrilamid koje se smatra kancerogenom supstancom, a neka istraživanja dokazuju da materija uzrokuje karcinom kod životinja, koji ovom prilikom ispravljamo.

Kako navodi AFP, "akrilamid je supstanca koja nastaje prirodnom hemijskom reakcijom između šećera i asparagina, amino-kiseline, u biljnim namirnicama, uključujući krompir i žitarice. Prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), akrilamid nastaje kada se određene namirnice kuvaju na temperaturama iznad 120°C i pri niskom nivou vlage. Najviši nivoi akrilamida pronađeni su u čvrstim supstitutima za kafu, samoj kafi i proizvodima od prženog krompira.

Međutim, zaključak je da, iako se na osnovu ispitivanja na životinjama akrilamid smatra verovatno kancerogenom supstancom, nema dovoljno dokaza iz istraživanja na ljudima da norma