Dijabetes tipa 2 nastaje kada pankreas ne stvara dovoljno hormona insulina, a ova bolest može biti kobna po život ako se pacijenti ne pridržavaju pravila lečenja, piše Lepa & srećna.

Insulin je potreban za kontrolu šećera u krvi, a ako ga nemate u dovoljnoj meri, onda šećer iz krvotoka ne može energetski da bude iskorišćen. Za prevenciju i način lečenja ove bolesti neophodno je da se pridržavate određenih pravila u ishrani, a istraživanja pokazuju koja pića smeju da piju dijabetičari.

Dokazano je da kafa i crni čaj mogu da deluju povoljno na zdravlje dijabetičara, ali ako ih pijete u umerenim količinama i bez dodavanja mleka. Što se tiče sokova, izbegavajte pića koja su zaslađena. Ako već ne možete bez sokova, onda pijte sok na razblaživanje jer je dokazano da sadrži manje ugljenih hidrata i kalorija u odnosu na neka druga bezalkoholna pića. Mleko nam daje energiju, pa mogu da ga piju i ljudi koji boluju od dijabetesa, samo u manjoj količini i pri stalnom proveravanju nivoa šećera u krvi. Međutim, najbolje ćete sačuvati zdravlje ako vam je primarno piće voda.

PROČITAJTE JOŠ:

MEGAN MARKL JE SVE ŠOKIRALA - O HALJINI ENGLESKE PRINCEZE PRIČA CEO SVET

KAKO OD SAMO 28 KVADRATA NAPRAVITI FANTASTIČAN DOM

HIT KUPATILA NA INSTAGRAMU ZA 2018. GODINU

AKO IMATE OVE SIMPTOME ODMAH IDITE KOD LEKARA: evo kako nam telo ukazuje da bolujemo od dijabetesa

Dijabetes 1 i 2 imaju različit uticaj na zdravlje, ali su simptomi identični. Ovo oboljenje nije bezopasno i utiče na zdravlje srca, krvnih sudova, bubrega i očiju, a evo koji simptomi ukazuju da bolujete od dijabetesa, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVE DVE JEFTINE STVARI REGULIŠU VISOK PRITISAK: evo kako da snizite krvni pritisak bez lekova

Ako idete često u toalet, naročito noću, to je znak da imate manjak glukoze u krvi i bubrezi ne mogu pravilno da funkcionišu, a to ukazuje na dijabetes. Ova bolest se ispoljava i kroz stalnu žeđ, pojačanu potrebu za tečnošću, kao i sa pojačanim osećajom umora.

Prebrzo gubljenje težine bez dijete, svrab ili osip na genitalijama i česta izloženost infekcijama takođe su znakovi da se u telu razvija dijabetes. Najlakši način da proverite da li postoji rizik od dijabetesa jeste kontrola glukoze u krvi, a ukoliko imate neki od ovih simptoma posetite lekara što pre.

Izvor: Lepa & srećna