Šta sprečava čoveka da živi u skladu sa samim sobom i svetom? Kako spoznati sebe? Kako doći do informacija koje su skrivene u dubini naše podsvesti? Odgovore nude Tatjana Polujahtova i A. E. Komov, autori fraktalnog metoda analitičke dijagnostike čovekovog stanja, prognoze i korekcije. Reč fraktal i samu koncepciju autori su pozajmili iz matematike, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Psiho-test: Šta o vama govore nesvesni crteži i šare

Na latinskom fractus znači iz delova – formalno, to je geometrijski oblik koji se kao samostalan može videti u raznim delovima ili kao deo koji liči na celinu. Fraktal nije samo crtež, nego savršena jedinstvena tvorevina, koja poput ogledala odražava autorsku individualnost, u kojoj čak i najsitniji detalj pokazuje i ponavlja sve što je karakteristično za nekoga. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da ljudski mozak čuva detaljne informacije o čoveku, njegovim navikama i ciljevima koje sebi postavlja, a takođe i o svemu što je povezano s njegovom fiziologijom i fiziologijom njegove porodice. Metoda pomaže ljudima s traumatičnim iskustvom, kod stresa, anksioznosti, depresije i ostalih psihičkih stanja. 

Fraktalni crtež je energetski i njegova vibracija prodire u naše telo, misli i osećanja. Crtajući fraktale, mi se otvaramo višoj svesti i oslobađamo kreativnu energiju. Povezujemo se s bićem koje je izvor sreće, veselja, zadovoljstva i svih duhovnih vrednosti. Crtanjem fraktala uranjamo u meditativno stanje u kom postoje samo sklad i ravnoteža. Dok crtamo, mi se menjamo i otvaramo novim mogućnostima, gradimo kreativan pristup životu i njegovim problemima.

– Postupajući po određenim metodološkim pravilima, koja čine osnovu fraktalnog metoda, moguće je izvući informaciju iz duboke podsvesti i izneti je na svesni nivo. A pošto ne postoji spoljna stimulacija (crta se i boji zatvorenih očiju), postiže se osnovni cilj: isključuje se uticaj svesti i ustupa mesto duboko nesvesnom. Boja kao energetska funkcija odražava čovekovo stanje u detinjstvu, priča o tome šta se u sadašnjosti dešava i nagoveštava šta možemo očekivati u budućnosti – objašnjava Ivana Zorić, praktikant fraktalnog metoda, pedagog i art dijagnostičar. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

PageBreak

Energetski fraktali su umetnički oblikovana energija, vibracija otisnuta na materiji. To su unikatne umetničke slike koje će u vaš život uneti potrebnu energiju. Fraktali odnosno fraktalne dimenzije geometrijski su oblici čija struktura sadrži beskraj ponavljajućih istovrsnih delova, pri čemu se celina odražava u svakom deliću.

PROČITAJTE JOŠ: Kako crteži otkrivaju ličnost

– Koliko prostor utiče na naše zdravlje, misli i energiju, toliko i misli, osećanja i događaji koji su se odigrali u prostoru utiču na nas. Energetski fraktali mogu da budu vaša lična energetska podloga i podrška, bez obzira na to da li želite da dostignete fizički, materijalni, emocionalni ili duhovni cilj. Možemo da ih kreiramo tako da deluju na: pokretanje procesa isceljivanja, smanjenje stresa, umora i uznemirenosti, povećanje životne energije i vitalnosti, kao i da budu izvor potrebnih vibracija u vašem radu koje će stimulisati prodornost, hrabrost, komunikativnost, koncentraciju, opuštenost.

Fraktalni crtež se crta vrlo neobično: zatvorenih očiju. To omogućava trenutno isključivanje vrednosnih sudova uma i punu slobodu samoizražavanja.

A sada, zatvorite oči, izbacite sve misli iz glave i oslobodite ruku – neka lagano klizi po papiru.

– Tako se započinje fraktalni crtež. Ispred sebe stavite beo list papira, uzmite crnu hemijsku olovku, zažmurite i tako, crtajući, mislite na problem koji vas muči. Pustite ruku da iscrtava spontane linije oko 60 sekundi. Zatim otvorite oči i ugledaćete jednu formu crteža. Pripremite zatim drvene bojice (24 boje) i počnite da bojite crtež. Tehnologija bojenja je sledeća: zažmurite i uzmite jednu bojicu, a potom otvorite oči i po svom osećaju obojte nekoliko polja različitim pritisckom, jačim, slabijim i srednjim. A zatim pređite na sledeću bojicu. Jednom bojom možete obojiti najmanje jedno i najviše deset polja. Nacrtajte nekoliko takvih crteža sve dok ne osetite da određen problem prestaje da vas muči. Tada vam ostaje samo da sačekate i vidite kako će problem biti rešen – kaže Ivana Zorić, praktikant ovog metoda. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna