Psiholozi su dugo razmatrali koliko je važna neverbalna komunikacija. Sigurno ste bili u situaciji da vam neko upućuje lepe reči i pohvale, ali da je njegova mimika sasvim drugačija, ili da vam se ne dopada ton nečijeg glasa. Zaista, neverbalna komunikacija je izuzetno važna.

Prema psihologu Albertu Mehrabijanu, sa "Univerziteta Kalifornije" u Los Anđelesu, postoji pravilo 7-38-55, koje se mnogima dopalo i psotalo veoma atraktivno. Reč je o tome da se 7 odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom glasa, a čak 55 odsto govorom tela.

Tokom godina je ovo pravilo bilo odbacivano ili pogrešno tumačeno, ali ako dublje razmislite o njegovom značenju i sami možete da zaključite da li je tačno i koliko je ponašanje važnije u odnosu na reči.

Ovaj mali trik najbolje funkcioniše kada su različiti signali u sukobu. Ako vam partner kaže da nije ljut i da je sve u redu, iako tako ne izgleda, primenite pravilo 7-38-55. Govor tela i izraz lica će imati mnogo više značenja od rečenice "Nisam ljut/a!". Kada ste neraspoloženi ili zabrinuti, a prijatelj vam kaže "Biće sve u redu" dok paralelno prelistava objave na društvenim mrežama ili čita novine, verovatno uopšte nije uključen u vaš problem i izgovara fraze samo da bi vas se otarasio.

Ako vam neko govori da vas voli ili da mu je stalo do odnosa, pokušajte da vidite da li su reči u skladu sa tonom kojim su izgovorene i pokretima tela te osobe. Ako želite da ostavite bolji utisak na poznanike, potencijalnog partnera ili na razgovoru za posao, obratite pažnju na to kakve poruke šaljete tonom glasa i ponašanjem. Ovo pravilo će vam dosta pomoći svakodnevno: ako vaši sagovornici ne izgledaju uverljivo dok nešto govore, razmislite da li ćete da verujete rečima ili ponašanju.

Pročitajte i kako da ostanete mirni i ne izgubite kontrolu kada vas neko vređa.

BONUS VIDEO:

"POSTOJE DVE STVARI KOJE NAM MENJAJU PERSPEKTIVU ŽIVOTA" Psiholog o kvalitetu života: Na koji način se ophodimo prema emocijama? Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.