Gerontološki centar Niš stavljen je u izolaciju jer je 140 štićenika ovog doma i četvoro zaposlenih u njemu pozitivno na korona virus, piše Lepa&Srećna.

Prema rečima  pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića, čije je obraćanje građanima 13. aprila 2020. godine direktno prenosio RTS, ovakva situacija je posledica neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa, a utvrđen je čitav niz nepravilnosti u radu ovog Centra.

Prvenstveno, dozvoljavane su posete rođaka, kao i izlasci štićenika van doma što je propisima od početka epidemije bilo zabranjeno. Dr Gojković je rekao da postoje indicije i da su se krili simptomi kod nekih korisnika u samom početku infekcije.

Nakon preliminarnih izveštaja, priveden je i lišen slobode direktor Gerontološkog centra za krivično teško delo protiv zdravlja ljudi sa predviđenom kaznom do 12 godina zatvora.

Ukupno je u ovom Centru ima 256 korisnika, a ima kapacitet za više od 500 osoba.

U Republici Srbiji je do 15 časova 13. aprila 2020. godine registrovano ukupno 4.054 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.646 osoba od kojih je 424 pozitivno.

Ukupno je hospitalizovano 2.890 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 138 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 20.958 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba, tri osobe muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 76 godina.

Dr Branislav Tiodorović je upozorio i na tešku situaciju u Leskovcu gde je na Infektivnoj klinici doktorka infektolog zaražena i podlegla bolesti COVID-19, dok je sedmoro njenih kolega takođe obolelo.

Prema rečima dr Gojkovića, sve zdravstvene ustanove imaju dovoljno zaštitne opreme ali je važno da se ona koristi u skladu sa svim protokolima i da ne dolazi do grešaka prilikom njegog korišćenja. "To je moguće zbog zamora i sve češćeg gubljenja koncentracije", naglasio je dr Gojković.

Na pitanje novinara o mogućem ublažavanju mera ograničenja kretanja i dozvoli izlaska osobama starijih od 65 godina, dr Gojković je rekao da bi to i dalje predstavljalo veliki rizik.

"Upravo slučaj Gerontološkog centra pokazuje šta se može desiti ako se stariji ugroze", kazao je dr Gojković. "Siguran sam da rođaci štićenika koji su zaraženi korona virusom sada žale što su im dolazili u posetu, naročito oni koji su došli iz inostranstva."

Dr Tiodorović je izjavio da su svi pacijenti iz Gerontološkog centra sada sa lakim simptomima ali da zbog starosti svi imaju komorbiditete pa su svi smešteni u bolnicu kako bi bili pod nadzorom lekara.

Izvor: Lepa&Srećna