Uz pikantno jelo od junetine biće vam dovoljan samo lagani prilog - kuvani krompir ili pirinač i blago začinjena salata. 

Ako volite aromu crvenog vina, dopašće vam se prva dva jela, dok će treći recept biti idealan za ljubitelje povrća.

Sva tri jela su dobar izbor i za svečani ručak vikendom, a prednost sočnog pečenja je i u tome što se može podgrejati i poslužiti i dan kasnije.

Juneće šnicle u sosu od crvenog vina

Sastojci:

  • 500 g junećih šnicli 
  • 1/2 l supe od povrća 
  • 3-4 čena belog luka 
  • nekoliko kiselih crvenih paprika iz tegle 
  • 3-4 kisela krastavčića 
  • so, biber 
  •  lovorov list 
  • biber u zrnu 
  • ruzmarin 
  • 2 dl crvenog vina 
  • kašičica mlevene crvene paprike 
  • kašičica rena 

Priprema: Šnicle dobro istucite, posolite i pobiberite i dinstajte u dubljem tiganju na malo ulja. Podlijte šnicle vodom, dodajte sitno seckanu kiselu papriku i krastavčiće, lovorov list, biber u zrnu, ren i sitno seckan beli luk. Kad voda ispari, sipajte vino, pa dinstajte dok šnicle ne omekšaju u polupoklopljenom tiganju, povremeno dodajući vodu. Pred kraj, sa malo vode razmutite mlevenu crvenu papriku i umešajte u sos. Šnicle možete poslužiti uz pirinač, pire ili kuvani krompir i, na primer, zelenu salatu.

Vreme pripreme: 120 minuta 

Pikantna junetina dinstana u crvenom vinu 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 1 luk 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 šargarepe 
  • 1 koren peršuna 
  • 200 g celera 
  • 1 kg junećih šnicli 
  • so, biber 
  • 3 kašike ulja 
  • 1 kašika pirea od paradajza 
  • 400 ml crvenog vina (npr. barola) 
  • 250 ml goveđe supe 
  • 2 kašike balzamiko sirćeta 
  • 10 listića žalfije 

Priprema: Oljuštite luk i beli luk i sitno ih iseckajte. Povrće očistite i nasecite na krupnije kocke. Meso operite, prosušite, posolite i pobiberite. 

Zagrejte rernu na 170 stepeni. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte dve kašike ulja, pa prodinstajte luk i beli luk. Zatim dodajte povrće i dinstajte još 3-4 minuta. U povrće umešajte pire od paradajza, te pomalo dolivajte vino, puštajući da mala količina ispari pre nego što dolijete novu. Podlijte povrće sa 100 ml supe i balzamikom, sve stavite u tepsiju, pa pecite u rerni oko dva sata uz povremeno okretanje. Nakon toga dodajte žalfiju, podlijte meso ostatkom supe i pecite još petnaestak minuta. 

Meso izvadite iz tepsije, a sos od povrća procedite, ponovo zakuvajte i začinite, pa ga poslužite uz meso.

Vreme pripreme: 30 minuta 

Junetina u sosu 

Sastojci:

  • 350 g junećih šnicli 
  • glavica crnog luka 
  • 1 veća šargarepa 
  • 5 kašika koncentrata paradajza 
  • šoljica pavlake za kuvanje 
  • so, biber 
  • kašičica aleve paprike 
  • kašičica brašna 
  • 4 kašike ulja 

Priprema: Šnicle posolite i pobiberite. U dubljem tiganju na ulju propržite rendane luk i šargarepu, pa dodajte šnicle. Kratko ih pržite s obe strane i dodajte koncentrat paradajza. Nalijte s malo vode (tek da prekrije dno šerpe) i ostavite na umerenoj temperaturi da se dinsta dva sata. Ako koristite ekspres lonac, onda 45 minuta. Kad je gotovo, uključite najjaču vatru i prelijte pavlakom za kuvanje u kojoj ste razmutili brašno i alevu papriku. Izmešajte da se zgusne. 

Recepte piše: Marija Jakob