Albert Ajnštajn je to radio. Merilin Monro nije mogla da prestane sa tim. I većina nas, „normalnih“, takođe to čini. Za vreme poslovnog sastanka, ili dok razgovaramo telefonom - piskaramo ili žvrljkamo po papirićima, salvetama, novinama, računima... Tada nastaju mala „umetnička dela“, koja u najvećem broju slučajeva završe u kanti za smeće.

Psiholozi kažu: „Šteta!“. Oni smatraju da crteži, to jest nacrtane predstave na prvi pogled deluju sasvim obično, a u suštini su izuzetno interesantne. Zašto? Zato što nastaju onako, uzgred. Dok nam je glava zauzeta nekim drugim stvarima, naša ruka crta i piše nešto sasvim drugo („bez razmišljanja“). Crteži su, u principu, srodni snovima. Poput slatkih snova, otkrivaju nam mnogo toga o unutrašnjoj prirodi i trenutnom stanju „umetnika“.

Neki stručnjaci savetuju da svoje žvrljotine ponovo pogledamo nakon određenog vremena, da na miru uđemo u trag idejama koje su dovele do toga da budu iscrtane na parčetu papira. Kao i kod tumačenja snova, i ovde je od velike pomoći poznavanje značenja pojedinih motiva. Evo tumačenja najvažnijih...

Drveće, cveće i lišće

Kao što su biljke deo prirode, tako je i crtačima cveća, drveća ili lišća važno da budu deo nečeg. Drvo predstavlja život i sudbinu. Izuzetno ste društveno biće i čeznete za što većom harmonijom. Grančice ukazuju na nešto što želi da raste. Ako crtate cvetiće i bukete, znači da niste tako veseli kao što deluje na prvi pogled. Potrebno vam je druženje, ljubav i nežnost.

Šahovska polja, trouglovi i druge geometrijske figure

Često potiču od nepokolebljivih, istrajnih i racionalnih „umetnika“, koji žele naklonost sentimentalnih, možda čak i iracionalnih i konfuznih osoba. Ako crtate šahovsku tablu, znači da ste u nekoj neprijatnoj situaciji, ali istovremeno i da ste u potrazi za rešenjem.

Oči i lice

Oni koji crtaju oči, zainteresovani su za duboke tajne života. Tragate za odgovorima i, najverovatnije, u trenutku crtanja imate problem da sami sebe razumete. Oči sa trepavicama ukazuju na arogantnu osobu, koja voli da flertuje.

Oblačići

Ukazuju na emotivnog čoveka, koji teži ka emocionalnim izlivima. Što su oblačići tamnije boje, toliko su mu važniji trenuci opuštanja.

Na sledećoj strani pogledajte još neke od najčešćih motiva...

PageBreak

Aviončići i brodići

Sasavim je jasno: oni koji crtaju prevozna sredstva (bicikle, autobuse, automobile...) - žele da budu u pokretu, da budu „tu i tamo“, žele promene. Doduše, još uvek ne znaju u kom pravcu će njihovo „putovanje“ da ide, ali su spremni za to.

Cik-cak i linije oštrih ivica

Figurice koje idu u špic, pokazuju da „umetnik“ u tom trenutku u sebi krije dosta agresije. Ili, pak, misli da mora da se brani. Sve uglaste geometrijske figure govore o tome da imate jasne planove i ciljeve za budućnost. Što su uglovi vaših figura oštriji, vaš stav je agresivniji - to, generalno, koči vašu kreativnost.

Sunce, mesec i zvezde

Crtač nebeskih tela je čovek sa vizijama. On želi da dosegne zvezde, da odleti do meseca, da vidi kako sunce sija... naravno, u prenesenom značenju. Šta mu nedostaje? Talenat za organizaciju!

Krugovi i spirale

Ne okreće se samo olovka prilikom crtanja, i misli u glavi kruže oko jedne određene teme. Spirale ili talasaste linije ukazuju da vas tuđi problemi ne zanimaju. Krivudave linije, nalik velikim talasima, ukazuju na dosadu (bilo na poslu, ili u društvu, ili zbog priče koju slušate). Ako crtate male kružiće - potiskujete patnju ili planove koji nisu ostvareni.

Lica

Bez obzira da li je u pitanju smajlić ili pravo lice - crtač je društven i veoma otvoren tip. Doduše, crtanje profila ukazuje na dvosmislen karakter. Ako crtate nasmejano lice - optimista ste, veseli, okruženi mnoštvom prijatelja. Ako crtate dugu kosu - kreativna ste osoba. Oni koji crtkaju dugu - vole da su u centru pažnje.

Pas, mačka, miš…

Ko na papiru nacrta mali zoološki vrt - pravi je timski igrač, uvek spreman da pomogne, nekofliktna ličnost, pošten. Žene koje crtaju miševe - žele više intimnosti u svom životu.

Kuće

Crteži kuće otkrivaju vaš stav prema kući i porodici, prema najbližima. Ako volite da crtate kuće, vi umete dobro da planirate i kombinujete, težite da obezbedite porodicu. Šta vam teško pada? Da budete „potčinjeni“! Kuća sa suncem označava srećan porodični život. Osoba koja crta kuću sa „dodacima“ - poštuje porodicu. Kuća sa mnogo prozora ukazuje da imate veliku porodicu. Visoka i uska kuća označava probleme u porodici, ili sa braćom i sestrama.

Potpis

Ko crta apstraktne stvari - ne voli baš da drugi „zavire“ u njegov život, odnosno da imaju mnogo uvida u to šta mu se dešava u životu.

Pripremila: Dragana Gojković