Veoma bitan aspekt u zdravlju svake žene jeste i briga o seksualnom zdravlju koja je usko povezana sa poznavanjem sopstvenog tela.

Međutim, rezultati novog istraživanja sprovedenog na američkom Univerzitetu Jejl pokazalo je da žene nemaju neophodno znanje o seksu, trudnoći, kao i ni o svom reproduktivnom zdravlju, piše Tanjug i prenosi B92.

U onlajn studiji učestvovalo je 1.000 žena starosti između 18 i 48 godina iz celih Sjedinjenih Država. Samo jedna od 10 njih znala je da je seks potreban pre ovulacije, a ne posle, kako bi se poboljšale šanse da se zatrudni, pokazala je studija objavljena u listu "Plodnost i sterilitet".

Više od trećine ispitanih smatra da određene poze u seksu, poput podizanja kukova, mogu da povećaju šanse da se zatrudni, piše AFP. Oko 40 procenata žena smatra da njihovi jajnici stalno proizvode nova jajašca.

"Ova pogrešna predstava naročito zabrinjava i to u društvu gde žene stalno odlažu trudnoću", rekla je koautorka Lubna Pal, profesorka ginekologije i reproduktivnih nauka na Jejlu.

Oko polovina žena nikada nije sa lekarom razgovarala o svom reproduktivnom zdravlju. Oko 30 procenata njih nikada nije otišlo na godišnje preglede.

Kada je reč o zdravlju tokom trudnoće, polovina njih ne zna da bi trebalo da koriste folnu kiselinu kako bi sprečile defekte kod novorođenčeta.

Petina ispitanica nije znala da sa godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa.

"Studija, sa jedne strane, pokazuje ogromne praznine u znanju žena o svom reproduktivnom zdravlju, a sa druge naglašava zabrinutost žena, o kojoj ne razgovaraju sa lekarima", rekla je autorka Džesila Iluzi, profesorka na Jejlu.