Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Nova mera preventive protiv raka dojke?

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Hiljadama žena u Britaniji koje u porodičnoj istoriji imaju slučajeve karcinoma dojke biće ponuđeni lekovi koji mogu da spreče ovu opaku bolest.

Izvor: LepaiSrecna

Stručnjaci britanskog  Nacionalnog instituta za zdravlje tvrde da svakodnevno uzimanje tamoksifena ili raloksifena, u periodu od pet godina, smanjuje mogućnost pojave raka dojke za 40 odsto.

Prema uputstvu ovog Instituta koje su preneli britanski mediji 25. juna 2013. godine, pomenuti lekovi će se po prvi put ponuditi zdravim ženama u Engleskoj i Velsu, a očekuje se da njihov primer slede i Škotska i Severna Irska. Tamoksifen i raloksifen su se do sada koristili kao terapija kod pacijenata nakon operacije karcinoma kako bi se sprečio recidiv.

S obzirom na visok stepen genetskog rizika - kod jedan od pet slučajeva karcinoma - problem preventive je naročito izražen, a u žižu javnosti je dospeo nakon dvostruke mastektomije kojoj se podvrgla slavna glumica Anđelina Džoli

Britanija će biti prva zemlja koja će ponuditi tamoksifen i raloksifen u svrhu prevencije, a biće obuhvaćene one žene u čijim je porodicama jedno ili dvoje članova bolovalo od ove bolesti. Ova vrsta preventivnog lečenja trajaće pet godina.

Redovno uzimanje tamoksifena ili raloksifena u vremenskom periodu od pet godina može skoro upola smanjiti rizik od nastanka ove bolesti. Efekat uzimanja ovog leka može trajati i do deset godina, kažu studije.

Međutim, stručnjaci kažu da bi žene trebalo pažljivo da odmere ponuđene opcije. Operacijom odstranjenja dojki rizik za dobijanje raka smanjuje se, prakitčno, na nulu, što je naravno daleko bolja preventivna mora od one koju nudi uzimanje leka koje sa sobom nosi i neprijatne pojave kao što su nastajanje krvnih ugrušaka ili toplotni valovi.

M. Bunčić

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije