Bez obzira na godine, gotovo 80 odsto žena ima celulit na telu. Činjenica da zdrave i žene normalne kilaže imaju oko 25 do 30 odsto masnog tkiva, dok muškarci imaju tek 15 odsto, govori da lepša polovina ima bolju podlogu za nastanak celulita. Ovaj podatak nikako ne bi smeo da vas umiri, već da vas navede da se „bacite u akciju” i zaboravite svoj pasivan život - iz kola u kancelariju, iz stolice/fotelje u krevet ...

Ova estetski neprijatna pojava smatra se modernom ili bolešću 21. veka, a razloge za njeno nastajanje treba tražiti u našoj nemarnosti za sopstveno zdravlje, lošim navikama i nedostatku vremena za vođenje zdravog života. Često se možemo susresti i sa tvrdnjom da je celulit problem hormonske prirode, kao i da je estrogen, ženski polni hormon, glavni krivac za njegov nastanak jer on zadržava vodu u organizmu. Smatra se da stres, brz život, loša ishrana, fizička neaktivnost i hormonske tablete (posebno kontraceptivne) imaju veliki uticaj na nastanak celulita koji možemo opisati kao želatinastu masu u potkožnom vezivnom tkivu, sastavljenu od masti, toksina i vode.

Celulit može biti mek, obično vidljiv i na oko, dok je tvrd karakterističan za osobe koje se intenzivno bave vežbanjem ili sportom. Mek celulit je mnogo ružniji, ali lakše ga možemo ublažiti od tvrdog koji se stvara oko mišića. Dokazano je da po svojoj strukturi i načinu nastanka, nije isto što i obično salo, već se javlja kao posledica zatrovanosti organizma. Nezdrava hrana puna aditiva i veštačkog šećera, nedovoljno kretanja koje podstiče cirkulaciju, stres, alkohol i pušenje, narušavaju vitalne funkcije organizma i zbog toga se stvara celulit ili tzv. ”pokvareno salo”. To je pokazatelj da nam je organizam pun štetnih materija.

Dijete ne pomažu.

Celulit nije problem koji se javlja samo kod osoba sa viškom kilograma, naprotiv, imaju ga čak i mršave osobe, devojčice, pa čak i aktivne sportistkinje. Međutim, nevolja je što se ove „napasti”, kada se jednom pojavi, više ne možemo rešiti. Pojavu celululita možemo na određeni način sprečiti ili ga umanjiti, ali ne računajte da ćete bilo kojom metodom uspeti da ga zauvek uklonite.

Ako mislite da ćete ga „ubiti” nekom dijetom, varate se. Izbegavajte dijete jer one povećavaju rizik nastanka novih naslaga na vašem telu. Najčešća mesta na kojima celulit nastaje jesu: butine, zadnjica, jastučići oko kolena, listovi, skočni zglobovi, stomak, vrat i nadlaktice. Na sledećoj strani - prevencija nastanka celulita.

PageBreak

Prevencija nastanka celulita.

Da biste sprečile pojavu celulita morate imati zdrav odnos prema svom telu. Uvedite higijenske navike koje će vam u tome pomoći:

 • dnevno popijte i više od dva litara tečnosti
 • izbegavajte gazirane sokove, kao i kupovne sokove sa puno šećera
 • jedite što više svežeg voća i povrća
 • izbacite iz upotrebe konzerviranu hranu
 • odrecite se svih vrsta dimljenih mesnih proizvoda
 • ne jedite previše slana jela jer so vezuje vodu koja ostaje u organizmu umesto da se iz njega izbacuje
 • svinjsko ili jagnjeće meso obavezno zamenite ribom ili piletinom

Čišćenje organizma.

Zadržavanje tečnosti u međućelijskim prostorima je glavni uzročnik pojave celulita, ali svih loših materija koje unesete u organizam možete i da se oslobodite. Udisanje čistog vazduha mnogo će značiti da pročišćavanje disajnih organa, a najsigurniji način oslobađanja toksina iz tela je izbacivanje preko urinarnog trakta. Zato je važno da pijete što više vode i čajeva. U svoj život zato obavezno uvedite:

 • što više šetnje na čistom vazudu, u prirodi, pri čemu morate disati duboko
 • znojenje, bilo da se znojite zbog kućnih ili sportskih ili nekih drugih aktivnosti 
 • čajeve od peteljke trešnje, kukuruzne svile, peršuna, rastavića ili zeleni čaj
 • sok od svežeg ananasa smatra se dobrim sagorevačem masnog tkiva
 • u vašu ishranu obavezno uvrstite suve šljive, pšenične klice i mekinje

Na sledećoj strani - o posledicama celulita i terapiji masažom.

PageBreak

Masaža.

Celulit se nalazi na dubini od 3 do 5 milimetara ispod površinskog sloja kože. Da bi se direktno došlo do tih naslaga, najbolja metoda je masaža kojom ćete razbiti tzv. kapsule u kojima je smešten celulit. Masažom ćete stimulisati krvnu i limfnu cirkulaciju i tako omogućiti oslobađanje celulita uz „kapsula”. Masiranje delova tela ogrezlih u celulitu nikako ne sme biti grubo, već laganim pokretima razbijajte naslage i utrljavajte sredstva protiv stvaranja celulita. Kozmetičari preporučuju da je najbolje koristiti preparate od bršljena ili algi.

Najbolje je da delove tela masirate od periferije ka srcu, odnosno poštujte prirodno kretanje krvi u venskom sistemu, a preporučuje se da prvo masirate gornji deo nogu, butine, pa kolena i listove. Probajte da posle masažite „zapakujete” određene delove tela tako što ćete naneti zagrejano ulje za masažu ili gel, pa obmotati butine, na primer, providnom folijom ili koristite specijalne „termo pantalonice”.

Kakve posledice ostavlja celulit. 

Naslage celulita razlog su zbog koga se menja ženska figura, a to se posebno odnosi na kukove i zadnjicu, odnosno na delove tela na kojima je najslabija cirkulacija.

 • proširene vene su, između ostalog, posledica nastanka celulita, jer je otežana cirkulacija
 • oticanje nogu se, takođe, može javiti zbog celulita jer on vrši pritisak na limfu i vene
 • pucanje kapilara je, takođe, posledica ove pojave i najčešće se javlja na koži, ispod zone na kojoj su se nakupile najveće naslage celulita
 • kao najveći problem smatra se što sve ove posledice celulita prouzrokuju dalji nastanak celulita 

Probajte same. 

Nema žene koja nije probala sve i svašta u borbi protiv celulita i koja se, pri tome, nije uverila u sasvim suprotnu stvar - da nikakve dijete i izgladnjivanja, kao ni vežbe ili masaže ne mogu da ga eliminišu. Ali, nemojte odustajati i za sebe uradite sledeće:

 • odaberite piling preparat ili kremu koja bi trebalo da sadrži bršljen, kofein, citrusno voće za tonus mišića i retinol koji podstiče stvaranje kolagena
 • nabavite foliju za umotavanje ili infracrvenu lampu
 • postanite član fitnes centra ili vežbajte same kod kuće