Konferencija "Zdravlje žena Srbije", koju već tradicionalno organizuje magazin Lepa&Srećna, ukazuje na značaj edukacije i preventivne preglede koji u velikoj meri mogu da odrede tok lečenja.
Na drugom panelu, posvećenom prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, stručnjaci su govorili koliku ulogu ishrana ima u prevenciji. Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga rešila je jednu od čestih nedoumica u Srbiji - da li je svinjska mast dobra ili loša?
“Mi, u suštini, ne isključujemo unos zasićenih masnoća u potpunosti, što jeste svinjska mast. Ona u maloj količini može da bude deo ishrane, ali životinje se hrane jako loše. Dobijaju i hormone i koncentrate. Rađena su istraživanja gde su radili krvnu sliku dece koja tek kreće sa konzumiranjem čvrste materije. Našli su gomilu materija koje tu ne smeju da budu”, rekla je nutricionistkinja.
Ipak, bilo bi bolje da je izbacimo, istakla je.
“Niko ne voli moj savet. Bilo bi idealno da nabavimo meso organskog porekla. To je teško dostupno, a cena je visoka. Prema tome, ja bih svinjsku mast radije preskočila”, rekla je Jovana Srejić Ferluga. Pročitajte i savete psihologa Aleksandra Rangelova.
BONUS VIDEO: