Hašimoto sindrom se danas smatra najčešćom autoimunom bolešću, kao i najčešćim poremećajem rada endokrinog sistema. Prvi put je opisan na početku prošlog veka, ali je tek pedesetih godina prijavljen kao oboljenje.

Reč je o hroničnoj upali štitaste žlezde koja se leči ukoliko dođe do promene u lučenju hormona. Pad hormona može da izazove i grip ili neki drugi virus, a takve pojave su prolaznog karaktera.

Kod smanjene funkcije štitne žlezde mogu se javiti simptomi kao što su umor, dekoncetracija, zaboravnost, suva koža, suva kosa, depresija, krti i lomljivi nokti, hipertenzija (rast donjeg krvnog pritiska), usporen rad srca, ali i ugroženo reproduktivno zdravlje i problemi sa trudnoćom, navela je endokrinolog prof. dr Biljana Nedeljković Beleslin, gostujući u emisiji RTS Ordinacija.

Hašimoto sindrom je upala štitne žlezde terapija
Shutterstock  

"Ukoliko je nelečena, smanjena funkcija štitaste žlezde može doći do povećanja kilograma. I uz smanjen apetit osoba se može ugojiti, ali ukoliko primenjuje redovno terapiju može izgubiti višak kilograma“, objasnila je doktorka, ističući da se terapija mora uzimati 30 do 60 minuta pre prvog obroka. "Mnogi greše misleći da mogu da lek popiju uz prvu jutarnju kafu. A time se njegovo dejstvo umanjuje za trećinu", upozorava dr Biljana.

Obolela štitna žlezda može da ugrozi ceo kardiovaskularni sistem, ali i na druge organe - svi oni imaju receptore za hormone štitne žlezde. Šta treba uraditi da bismo bili sigurni da tiroida radi dobro?

stitna zlezda hasimoto.jpg
Shutterstock  

"Ukoliko ne postoje nikakve posebne tegobe, ukoliko ne postoji neka porodična predispozicija, merenje hormona TSH je sasvim dovoljno. Da bismo bili potpuno sigurni, najbolje bi bilo uraditi T4 hormon štitaste žlezde i TSH", objšnjava dr Nedeljković Beleslin.

"Na osnovu ovoga možemo sa sigurnošću da kažemo da li štitasta žlezda radi ili ne radi dobro. Ako su oba parametra u granicama normale, znači da je funkcija uredna i da nije potrebna terapija. Ukoliko je TSH povišen, a T4 i dalje normalan, to smatramo jednom blagom formom usporenog rada", kaže profesorka. Ona podseća da Hašimoto ima progresivan tok, ali lek je bezbedan i važno je samo prihvatiti ga i uzimati ga onako kako je propisano.

Tekst: Lepa&Srećna