Rak je bolest koja je sve učestalija, a za borbu je najvažnija prevencija i otkrivanje u što ranijem stadijumu. Povodom Svetskog dana borbe protiv raka, koji se obeležava 4. februara, u Beogradu je 2. februara održano predavanje u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS), gde je velika pažnja posvećena sprečavanju i lečenju karcinoma bešike. Kao i kod drugih zdravstvenih oboljenja, stadijum bolesti pri početku lečenja je od presudnog značaja za ishod.

"Ne može se nikada dovoljno naglasiti u Srbiji značaj ranog otkrivanja i preventivnih programa", istakao je doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za internističku onkologiju.

O karcinomu bešike se ranije nije mnogo govorilo. Profesor Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, naveo je da je ova bolest dugo bila u "zapećku", ne samo kod nas nego i u svetu i skrenuo pažnju na brojne komplikacije koje karcinom bešike izaziva.

"Nije to samo stvar neadekvatne organizacije zdravstvene zaštite i loše prevencije. Karcinom mokraćne bešike je jedna podmukla bolest. Ima simptome koji vrlo često prođu prilično nezapaženo i kada dođe do prave kliničke manifestacije, već imamo uznapredovalu bolest. To je ono što svi treba da znaju", objasnio je dr Džamić i dodao da su periodični pregledi preko radnih organizaicija dosta doprineli da se pacijenti pojavljuju sa početnim stadijumom karcinoma, što doprinosi uspešnijem procesu lečenja.

Upitali smo doktora koji su to ključni simptomi koji mogu da ukazuju na postojanje raka bešike

"Pojava krvi u urinu je prvi i osnovni momenat. To je ono što svakoga od nas 'izbaci iz koloseka' jer je prilično dramatično kada se u medijumu urina pojavi krv, bilo da je svetla ili tamna, a vrlo često budu i ugrušci. Ta hematurija ima i neke svoje osobine, a to je da je bezbolna, a dok nema bola, niko se neće posebno uzbuditi. S druge strane, hematurija je kapriciozna, iznenadna, javlja se 'iz čista mira' pa je nema posle, pa se javi posle mesec ili dva, a proces traje. To je ono što je najgore. Kada pacijent primeti krv u urinu, mora da se obrati lekaru", zaključio je doktor Džamić.

Prema rečima lekara, na uspeh u lečenju će u velikoj meri uticati i inovativna imunoterapija, koja će se u Srbiji primenjivati od maja ove godine, i koju pacijenti dobro podnose.

BONUS VIDEO:

"DOŠLO MI PET ŽENA S KANCEROM, TRI SU IMALE UREDAN PAPATEST" Ginekolog upozorio na opasnu infekciju koja pogađa i mlađe žene Kurir TV

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.