Kronova bolest je vrsta upale creva koja izaziva oticanje tkiva u digestivnom traktu. To dovodi do bola u stomaku, jakih proliva, umora, kao i do gubitka telesne težine.

Zapaljenje izazvano Kronovom bolešćumože da zahvati različite delove sistema za varenje kod različitih ljudi. Najčešće je, ipak, ugroženo tanko crevo.

Pored navedenih simptoma, može se javiti i krv u stolici, bol u regiji anusa, ali i povišena temperatura, kao i afte u usnoj duplji, piše klinika Mejo.

Bol na levoj strani stomaka
Profimedia 

Posledica Kronove bolesti mogu biti anemija, tojest manjak gvožđa, upala jetre ili žučnih kanala, kamen u bubregu i promene na koži i zglobovima.

Još nije sasvim jasno šta je uzrok Kronove bolesti.Jedno vreme se sumnjalo da to može biti stres ili način ishrane, ali sada se lekari slažu da ovi faktori samo mogu da otežaju bolest.

Danas je poznato da se može javiti u više slučajeva u istoj porodici, obično pre tridesete godine. Pušenje povećava rizik, kao i korišćenje nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

lek.jpg
Shutterstock  

Kronova bolest se otkriva kombinacijom analize simptoma i laboratorijskih testova, a ponekad može biti potrebna i kolonoskopija, endoskopija ili magnetna rezonanca.

Nema konkretnog leka za ovo oboljenje, a lekari prepisuju medikamente koji mogu da olakšaju simptome. Uz pravu terapiju i dobro iskombinovane lekove, najveći broj pacijenata može da nastavi normalan život.

Tekst: Lepa&Srećna