Kristina Kovač je uplašila sve svoje obožavaoce objavom da joj je zdravlje ozbiljno ugroženo. Muzičarka koja uskoro puni 49 godina dobila je insulinsku rezistenciju pa je neophodno da hitno promeni način ishrane, a dobila je i medikametoznu terapiju.

Insulinska rezistencija nastaje kad ćelije u mišićima, masnom tkivu i jetri ne reaguju dobro na insulin i zato ne mogu da prime glukozu ih krvi. Zbog toga pankres luči još više insulina, kako bi pomogao da glukoza - osnovni izvor energije za sve organe - uđe u ćelije.

Sve dok pankreas proizvodi dovoljno insulina da se prevaziđe slab odgovor ćelija na taj hormon, dotad će i nivo šećera ostati u zdravim granicama. Međutim, ako se on povisi, osoba ulazi u predijabetes ili dijabetes.

Rizik od insulinske rezistencije i predijabetesa je viši kod osoba koji:

  • imaju više od 45 godina
  • imaju dijabetičara u porodici
  • nisu fizički aktivni
  • imaju povišen krvni pritisak ili holesterol
  • imaju sindrom policističnih jajnika
  • imaju istoriju gestacijskog dijabetesa ili
  • imaju istoriju srčane bolesti ili moždanog udara

Uz ove faktore, insulinskoj rezistenciji mogu doprineti i neki lekovi kao što su glukokortikosteroidi neki antipsihotici, ali i hormonalni disbalans i tegobe sa snom, naročito apnea.

Kristina Kovač se leči od insulinske rezistencije simptomi i ishrana
Foto: Shutterstock 

Stručnjaci upozoravaju da gojaznost, naročito ona u predelu stomaka (visceralna gojaznost), predstavlja glavni uzrok insulinske rezistencije. To je slučaj čak i kad je indeks telesne mase (BMI) u granicama normale.

Insulinska rezistencija može da ne daje nikakve simptome neko vreme, ali se kod mnogih javi pojačana glad, a naročito potreba za slatkišima. Osoba oseća prekomernu žeđ, učestalo mokri, lako dobija na težini i teško mršavi.

Posle obroka se često oseća pospano, muče je hronični umor i loša koncentracija. Kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Ukoliko se insulinska rezistencija otkrije na vreme, ona se može u potpunosti izlečiti. Potrebno je promeniti životne navike i ishranu, a ugljene hidrate smanjiti i pametno ih izabrati - koristite što češće one iz voća i integralnih žitarica, a zaboravite na slatkiše i rafinisani šećer.

Tekst: Lepa&Srećna