Užasan strah, panika od koje vam se čini da ćete umreti, bol u grudima - sve su to simptomi jake anksioznosti od koje pate mnogi. Mnogi i kriju ove tegobe, brinući da okolina neće imati razumevanja za mentalne probleme s kojima se suočavaju. Mnogi se stide. Kroz Srbiju se širi naročito posle pandemije korone.

Od anksioznosti je patila i Slavica Ćukteraš, kojoj se prvi napad dogodio kad je bila daleko od kuće. Pevačica je bila u Las Vegasu, a u kockarnici joj se dogodilo da čuje jako zujanje i oseti snažno stezanje srca.

Toliko je to sve bilo strašno da je morala da istrči napolje, a njeno društvo iz "Zvezda Granda" joj je pomoglo polivajući je vodom.

Psihijatri kažu da se anksioznost može tako naglo javiti iz dva razloga. Prvi je neki snažan stres, kao što je smrt u porodici, na primer. Druga mogućnost je da se više sitnijih problema nadoveže jedan na drugi, pa tako osoba nema vremena ni da ih sve "obradi" u sebi.

slavica cukteras-min.jpg
Instagram / cukterasslavica 

Primeri mogu biti ponovljene brige zbog finansija, stalne teškoće na poslu, nesporazumi sa partnerom. Prosečni uzrast u kojem se anksioznost najčešće javlja prvi put je 19 godina, a oko četvrtina slučajeva zabeleži se već sa 14 godina. Često se anksioznost razvija kod više članova porodice.

Mnogi poremećaji mogu da, u prvi mah, daju slične simptome kao anksioznost. To su srčane bolesti, dijabetes, hipertiroidizam, ali i astma i bolesti bubrega. Sa druge strane, mnogi poistovećuju anksioznost sa pukom brigom.

zabrinuta zena.jpg
Shutterstock  

Stručnjaci kažu da je ovde lako postaviti granicu, jer je zabrinutost uvek prolazna i povezana sa realnom pretnjom. Primera radi, u vreme talasa pandemije, briga da se ne zarazimo je bila racionalna. Napadi anksioznosti su iracionalni - osoba strepi od izlaska iz kuće, odlaska u društvo...

Žene pate od anksioznosti dvostruko češće od muškaraca. Treba se što pre javiti lekaru, jer je ovaj problem lako rešiv, psihoterapijom, lekovima ili kombinacijom jednog i drugog. Veoma često se stanje popravlja već za nekoliko meseci.

Slavica danas dobija brojne poruke ohrabrenja, kao i stalne komplimente zbog izgleda i stila. Više njenih slika pogledajte u galeriji.

Instagram / cukterasslavica Slavica Ćukteraš

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna