Vest da je Vesna Zmijanac operisana i da joj je ugrađen bajpas mnoge je navela da se zapitaju kada je neophodna ova intervencija, koliko traje i da li je rizična.

Kada dođe do suženja ili začepljenja krvnih sudova, pribegava se ugradnji bajpasa kako bi se do srca dovela dovoljna količina krvi. Ova začepljenja nastaju sakupljanjem masti, holesterola i kalcijuma koji formiraju masni plak.

Bajpas se ugrađuje kad su blokirane leva ili glavna srčana arterija ili kad pacijent oseća jake bolove u grudima usled suženja više srčanih arterija. Pre ugradnje bajpasa, lekari razmatraju mogućnost drugih intervencija.

Na primer, moguće je nekad rešiti tegobe koronarnom angioplastikom. Tada se u arteriju uvodi mali balon koji nju raširi, a zatim se stavi stent koji je zadrži u tom obliku. Ako ovo nije moguće ili stent ne uspe, ugrađuje se bajpas.

bajpas.jpg
Shutterstock  

Pre operacije je često neophodno da pacijent promeni ishranu i prima izmenjenu terapiju. Lekari će obaviti čitav niz testova, analiza rada srca i krvi pre intervencije.

Sama operacija traje između tri i šest sati, dužina zavisi od broja arterija koje su ugrožene. Hirurg će uzeti deo arterije - graft - sa nekog drugog dela tela - iz noge ili ruke. Otvara se ceo grudni koš, zaustavlja rad srca, a pacijent prebacuje na veštačka pluća. Graft se ugrađuje tako da premosti začepljeno mesto u aorti.

Postoje i varijacije ove operacije - kada se rad srca ne prekida, već samo veštački stabilizuje dok se ne završi ugradnja grafta. Takođe, nekad je izvodljiva i operacija sa minimalnim rezom.

Nijedna operacija, pa ni ova, nije bez rizika. 

Oni uključuju:

  • krvarenje
  • srčani udar
  • infekciju
  • potrebu za dužom priključenošću na respirator
  • aritmije
  • probleme sa bubrezima
  • moždani udar
  • kratkotrajni gubitak pamćenja

U najtežim slučajevima, ugradnja bajpasa može imati i fatalni ishod. Komplikacije su mnogo manje verovatne ako je operacija unapred planirana, za razliku od intervencija koje se izvode po hitnom postupku.

Tekst: Lepa&Srećna