Nizak nivo gvožđa u krvi značajno utiče na kvalitet života. Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma. Posledica nedostatka gvožđa u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom. Jedini siguran način da proverimo da li imamo manjak gvožđa u organizmu je analiZa krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.

Proverite nivo gvožđa u krvi, ako imate neki od sledećih simptoma:

  • Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora
  • Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje
  • Bleda koža lica
  • Vrtoglavica i nesvestica
  • Lomljivi nokti i kosa
  • Česte prehlade
  • Loša koncetracija
  • Smanjen apetit
  • Zujanje u ušima
  • Sindrom nemirnih nogu

Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko gvožđe u krvi?

U ishrani osoba kod kojih je dijagnostifikovana anemija treba da dominiraju:

  • iznutrice
  • meso
  • pečurke
  • sušeno voće
  • zeleno lisnato povrće
  • rotkivice

Džigerica je jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani - 100 g  sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene).

U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju).

Šargarepa, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i beli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.

Ne zaboravite da kafa, čaj, mleko i mlečni proizvodi, kakao, čokolada, spanać i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka gvožđa, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora. Važno je posetiti lekara, a zdrava ishrana uvek koristi.

Tekst: Lepa&Srećna