Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEČENJE INSULINSKE REZISTENCIJE: Precizan jelovnik za dijabetičare daje za L&S dr Marijana Babić Prvulović

Oboleli od šećerne bolesti moraju da imaju tri glavna obroka i dve užine dnevno! Evo šta treba da jedete ako patite od dijabetesa i insulinske rezistencije...

 marijana babic dijabetes Izvor: Shutterstock , Privatna arhiva

Sve je više mladih ljudi koji se suočavaju sa insulinskom rezistencijom. O tome da li se ona može sprečiti i na koji način, kao i zašto pankreas prestaje da luči insulin, razgovarali smo sa  dr Marijanom Babić Prvulović.

Možda će vas zanimati

Preventivne mere čine osnovu lečenja insulinske rezistencije, na prvom mestu pravilna ishrana, održavanje normalne telesne težine i što više kretanja. Treba se okrenuti sportu i zdravom načinu života. Naravno, postoje lekovi i preparati koji u tome mogu pomoći i lekari ih propisuju kod određenih stanja.

Kod tipa 1 dijabetesa u osnovi je autoimuni proces koji dovodi do potpunog nedostatka insulina, dok kod tipa 2 postoji više faktora koji dovode do nepravilnosti u lučenja insulina i slabije osetljivosti na njega, a zatim i smanjenog lučenja. Prateći patofiziološke promene, daje se adekvatna terapija, često i više lekova s različitim delovanjem, a potom i insulinska terapija, sve do postizanja ciljnih vrednosti glikemije.

"Različite faze bolesti iziskuju različitu terapiju ili kombinaciju više preparata. Insulin je najefikasnije sredstvo za regulisanje dijabetesa i, kod visokih vrednosti glikemije i HbA1c ili pojave ketona, mi ćemo se i kod tipa 2 odmah odlučiti za insulinsku terapiju. Ali, uvek uzimamo u obzir i druge pridružene akutne ili hronične bolesti", objašnjava dr Marijana Babić Prvulović.

Pravilna ishrana je veoma važan deo preventive i lečenja svih bolesti, a posebno dijabetesa. Cilj je obezbediti normalan nivo šećera i masnoća u krvi, kao i krvnog pritiska i – biti sit.

Možda će vas zanimati

"Oboleli od šećerne bolesti moraju da imaju tri glavna obroka i dve užine dnevno. Treba da jedu integralni hleb, jer sporije podiže šećer u krvi, a dobra zamena su integralni pirinač ili testenina i krompir koji treba jesti povremeno. Savetuju se i dve porcije mleka i mlečnih proizvoda dnevno, a najbolje je da to budu jogurt s manjim procentom masti i mladi sir", objašnjava naša sagovornica.

Na jelovniku treba da budu zastupljene sve vrste posnog mesa, očišćenog od masnoće pre kuvanja. To je najzdraviji način pripreme hrane – najbolje je jesti posno kuvano meso, nikako prženo ili pohovano.
Treba izbegavati mesne prerađevine i jesti više povrća i voća. Jedino povrće koje sadrži šećer jesu mahunarke, cvekla i šargarepa, zato njih treba jesti umereno, ne više od jedne kutlače.

Preporučuje se dosta salate, kao i koštunjavog voća koje treba jesti za užinu. Kada je reč o količini, treba pojesti jedan tanjir kuvanog jela i nikada ne dosipati, kao i jedan tanjir salate, a ne punu činiju.

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije