Sve je više mladih ljudi koji se suočavaju sa insulinskom rezistencijom. O tome da li se ona može sprečiti i na koji način, kao i zašto pankreas prestaje da luči insulin, razgovarali smo sa  dr Marijanom Babić Prvulović.

Preventivne mere čine osnovu lečenja insulinske rezistencije, na prvom mestu pravilna ishrana, održavanje normalne telesne težine i što više kretanja. Treba se okrenuti sportu i zdravom načinu života. Naravno, postoje lekovi i preparati koji u tome mogu pomoći i lekari ih propisuju kod određenih stanja.

Kod tipa 1 dijabetesa u osnovi je autoimuni proces koji dovodi do potpunog nedostatka insulina, dok kod tipa 2 postoji više faktora koji dovode do nepravilnosti u lučenja insulina i slabije osetljivosti na njega, a zatim i smanjenog lučenja. Prateći patofiziološke promene, daje se adekvatna terapija, često i više lekova s različitim delovanjem, a potom i insulinska terapija, sve do postizanja ciljnih vrednosti glikemije.

"Različite faze bolesti iziskuju različitu terapiju ili kombinaciju više preparata. Insulin je najefikasnije sredstvo za regulisanje dijabetesa i, kod visokih vrednosti glikemije i HbA1c ili pojave ketona, mi ćemo se i kod tipa 2 odmah odlučiti za insulinsku terapiju. Ali, uvek uzimamo u obzir i druge pridružene akutne ili hronične bolesti", objašnjava dr Marijana Babić Prvulović.

Pravilna ishrana je veoma važan deo preventive i lečenja svih bolesti, a posebno dijabetesa. Cilj je obezbediti normalan nivo šećera i masnoća u krvi, kao i krvnog pritiska i – biti sit.

"Oboleli od šećerne bolesti moraju da imaju tri glavna obroka i dve užine dnevno. Treba da jedu integralni hleb, jer sporije podiže šećer u krvi, a dobra zamena su integralni pirinač ili testenina i krompir koji treba jesti povremeno. Savetuju se i dve porcije mleka i mlečnih proizvoda dnevno, a najbolje je da to budu jogurt s manjim procentom masti i mladi sir", objašnjava naša sagovornica.

Na jelovniku treba da budu zastupljene sve vrste posnog mesa, očišćenog od masnoće pre kuvanja. To je najzdraviji način pripreme hrane – najbolje je jesti posno kuvano meso, nikako prženo ili pohovano.
Treba izbegavati mesne prerađevine i jesti više povrća i voća. Jedino povrće koje sadrži šećer jesu mahunarke, cvekla i šargarepa, zato njih treba jesti umereno, ne više od jedne kutlače.

Preporučuje se dosta salate, kao i koštunjavog voća koje treba jesti za užinu. Kada je reč o količini, treba pojesti jedan tanjir kuvanog jela i nikada ne dosipati, kao i jedan tanjir salate, a ne punu činiju.

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković