Obilje informacija danas znači da među njima ima i mnogo tačnih i mnogo netačnih, a možda je najviše onih koje su samo do pola tačne. Druga "polovina" je često izvitoperena, nedovoljno objašnjena ili plod površnih zaključaka. Mnogo njih se tiče zdravlja i ishrane.

Baš se takve informacije - rekli bismo, "mitovi" o hrani, šire sve više, a često sadrže "alarmantne" zabrane i upozorenja. Takva dva mita se odnose na hleb i krompir, namirnice za koje ćete mnogo puta čuti da nisu zdrave. Netačno!

Danas je hleb proglašen za jednu od najgorih namirnica koje možete servirati, često ćete pročitati da ga treba izbegavati "po svaku cenu". To se, međutim, odnosi samo na one napravljene od belog brašna, kojem je "izvađeno" skoro sve što se izvaditi moglo.

domaci hleb.jpg
Shutterstock  

Takođe, u kupovnim hlebovima može biti dosta aditiva, masnoća, dodatog šećera. Ako napravite svoj hleb, od kvalitetnih sastojaka i integralnog brašna, dobićete izvanrednu namirnicu.

Jedna studija iz 2020. godine je pokazala da ishrana bogata proteinima iz biljnih izvora u namirnicama kao što je hleb može da bude povezana sa nižim rizikom od smrti.

krompir salata.jpg
Shutterstock  

"Ni krompir nije nezdrava namirnica", upozorava nutricionista Toral Šah. "Bogat je vlaknima, ima vitamina B, a naročito je dobro ako ga kuvate sa korom. Najbolje ako možete da malo sačekate i jedete ga skoro ohlađenog. Tada se u njemu razvija otporni skrob i smanjuje glikemijski indeks."