Moždani udari su nepredvidivi i ponekad se prvi simptomi jave tek onda kada je zdravlje ozbiljno ugroženo. Najčešći znaci moždanog udara su: iskrivljenost lica i problemi sa govorom, ali prve crvene zastavice mogu da budu i manje očigledne.

Istraživanja sugerišu da je 43 odsto pacijenata sa moždanim udarom iskusilo simptome mini-moždanog udara do sedam dana ranije.

"Neki ljudi će doživeti simptome kao što su glavobolja, utrnulost ili peckanje nekoliko dana pre nego što dožive ozbiljan moždani udar.Trnjenje jedne polovine tela, ili smanjeni osećaj dodira, je simptom koji se često pripisuje lošem položaju prilikom spavanja, problemima sa kičmom. Ovi upozoravajući znakovi imaju tendenciju da udare u jednu ruku ili nogu jer je dotok krvi u mozak privremeno smanjen", tvrde lekari i upozoravaju da slabost se slabost u ruci li nozi smatra simptomom moždanog udara koji je u toku, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

"Ako uzmete u obzir ove simptome i potražite pomoć čak i ako nestanu, onda su vaše šanse za dobar oporavak mnogo veće. Nemojte zanemariti rane znakove upozorenja. Odmah potražite pomoć jer bi do ozbiljnijeg moždanog udara moglo doći danima kasnije", tvrde lekari

Tokom moždanog udara, dotok krvi u vaš mozak je ograničen ili zaustavljen, što znači da moždane ćelije počinju da umiru. 

Drugi rani znaci moždanog udara:

  • Glavobolja
  • Iznenadna vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  • Gubitak vida ili promene vida na jednom ili oba oka, što se obično dešava iznenada
  • Osećaj zbunjenosti
  • Utrnulost ili slabost na jednoj strani tela (ili u jednoj ruci ili nozi).


    Tekst: Lepa&Srećna