Loša cirkulacija nastaje kad nešto ugrozi sposobnost složenog sistema koji snabdeva krvlju, kiseonikom i hranljivim materijama da stigne do svake ćelije u telu. Da bi to bilo moguće, potrebno je da srce, vene, arterije i kapilari budu zdravi.

Ako se na njenom putu ispreči neka prepreka i krv više ne može da stigne do najdaljih delova - prstiju na rukama i nogama, ćelije više ne dobijaju kiseonik i ne mogu da funkcionišu.

Loša cirkulacija izaziva osećaj utrnulosti, hladnoće, pa i bola u delovima tela koji su zahvaćeni. To su obično ruke i noge, koža na njima može biti vrlo bleda pa i plavičasta, a prsti su hladni na dodir. Ponekad se mogu primetiti ispupčene vene. 

Uzrok loše cirkulacije mogu biti: pušenje, visok krvni pritisak i ateroskleroza - naslage holesterola i masnoća na zidovima krvnih sudova ih sužavaju i ometaju protok krvi. Uzrok može biti i duboka venska tromboza, koja se javlja kada tromb suzi venu u nozi i spreči normalnu cirkulaciju.

hladne ruke i noge losa cirkulacija 2.jpg
Shutterstock  

Ako se delovi ili više trombova nađu u plućima, nastaje plućna embolija, zbog koje nema dovoljno kiseonika u njima. 

prosirene vene.jpg
Shutterstock  

Na lošu cirkulaciju utiču proširene vene, kao i dijabetes i gojaznost. Do poremećaja dovodi i Rejnoova bolest koja može biti genetski uslovljena ili posledica povrede nerava u rukama ili nogama, kao i ponovljenog stresa.

Loša cirkulacija se može utvrditi fizičkim pregledom, a lekar može zatražiti i analizu krvi kao i ultrazvučni pregled doplerom, angiografiju ili skenerom.

Kako se leči loša cirkulacija

Od lekova, doktor može prepisati statine kako bi se sprečilo nastajanje plaka u arterijama, ali i aspirin koji sprečava nastajanje velikih krvnih ugrušaka. Za rastvaranje opasnih trombova daju se trombolitici, a preventiva nastanka novih se postiže pomoću lekova za razređivanje krvi.

Neke hirurške procedure mogu biti od pomoći:

  • angioplastika - otvaranje blokiranih arterija
  • uklanjanje proširenih vena
  • uklanjanje krvnih ugrušaka i
  • bajpas ili angioplastika blokiranih arterija.

Radi preventive pa i lečenja loše cirkulacije, važno je odmah prestati s pušenjem. Takođe, treba uvesti zdravu ishranu i redovno vežbanje, smanjiti telesnu težinu i stres.

Izvor: Lepa&Srećna