Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Sucokret bez polena za alergične

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

Biljka koja potiče iz Severne Amerike, već hiljadu godina se koristi kao stočna hrana i za proizvodnju biljnog ulja. Svojom neobičnom lepotom, suncokret je ipak našao i mesto u mnogim domovima koje ukrašava na poseban način.

Izvor: Foto: Shutterstock

Neke ljubitelje cveća očarava i sam pogled na rascvetale suncokrete, dok drugima suze oči zato što alergijski reaguju na polen. Vešti uzgajivači biljaka još odavno su rešili ovaj problem, jer postoji sve više sorti suncokreta kod kojih se ne obrazuje polen.

Ne samo da alergične osobe mogu da udahnu punim plućima – kod novih sorti bez polena više nema cvetnog praha koji često isfleka stolnjake ili odeću. Najlepše sorte suncokreta koje nemaju polen a mogu da se nađu u vašem domu su između ostalih "Jade", "Apricot Twist", "Starburst Aura" i "Peach Passion". Prava lepotica među navedenim je "Apricot twist" – prvi suncokret na svetu koji je čiste, narandžaste boje nalik boji kajsije.

Da biste što duže uživali u rascvetalim suncokretima, važno je da ih redovno zalivate, zatim da uklanjate sve precvetale delove i naravno da je zaštitite od noćnih mrazeva.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije