Neven (Calendula) neguje kožu i daje joj blistav izgled: kao melem neguje kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica, odnosno njene ćelije, štite lekovite supstance koje sadrži neven, tako da ona deluje mladoliko. Melem od nevena možete napraviti sami ili kupiti u nekoj apoteci. Za melem ili za čaj koriste se sveže, ali i sušene žuto-narandžaste latice nevena.

Za melem od nevena potrebna je puna šaka cvetova nevena, 100 ml maslinovog ulja i 20 g očišćenog pčelinjeg voska. Cvetove ostavite oko 20 minuta u blago zagrejanom ulju. Zatim procedite smesu kroz gazu. Zagrejte i dodajte vosak. Melem sipajte u čiste teglice i držite u frižideru. Inače, ulje i vosak možete zameniti svinjskom mašću.

Čaj od nevena umiruje stomačne tegobe i ublažava kožne zapaljenjske procese. Pripremićete ga tako što prelijete vrelom vodom 1–2 kašičice latica, ostavite 10 minuta da odstoji, a zatim ga procedite.

Prema rečima Nade Lekić, diplomiranog farmaceuta i vlasnice apoteke “Lekfarm” na Novom Beogradu,  dejstvo korisnih supstanci nevena je najveće u vreme cvetanja. Sadržaj eteričnih ulja, kao i supstanci koje ubrzavaju zaceljivanje rana tada je optimalno. Cvasti možete brati svaki drugi dan, najbolje u kasnim popodnevnim satima.

Melem od nevena trebalo bi da se nalazi u svakoj kućnoj apoteci. On ubrzava zarastanje rana. Ulje neguje suvu i ispucalu kožu, a čaj lekovito deluje na limfne žlezde i jetru.

Nada Lekić naglašava da ne postoje ograničenja u primeni nevena. On spada u biljke koje se najbolje podnose, tako da ne postoje sporedna dejstva i kontraindikacije.