Za savladavanje prvih simptoma upale grla i kašlja nekada je dovoljno poznavati male tajne iz biljne apoteke. Možda niste znali da se odličan lek za bronhitis zove "umckaloabo", a sirovina je koren jedne sorte geranije koja raste samo u Južnoafričkoj Republici. Umckaloabo štiti organizam od napada raznih virusa, sprečava razmnožavanje bakterija i ubrzava izbacivanje šlajma.

Timijan
Začinska biljka jakog mirisa, čije etarsko ulje i Thymol utiču na izbacivanje šlajma. Najbolje je da ispirate grlo čajem od timijana.

Divlji slez
Pomaže kod upale sluzokože u ustima i grkljanu. Ispirajte usta čajem od listova ili cvetova.

Bokvica
Ova lekovita biljka je bogata materijama koje pomažu u izbacivanju šlajma.

Žalfija
Njena etarska ulja i gorke materije pomažu kod bolova u grlu i kašlja. Ispirajte grlo čajem od žalfije ili, još bolje, napravite odvar.

PageBreak

Biljna preventiva

Najbolje biljke protiv prehlade
LepaiSrecna 
O najboljim načinima kako se može preduprediti i lečiti prehlada razgovarali smo s Nadom Lekić, diplomiranom farmaceutkinjom ivlasnicom apoteke "Lekfarm" na Novom Beogradu.
  •  Kako preduprediti prehladu?

Treba jesti što više svežeg voća i povrća, kretati se na svežem vazduhu i dosta spavati. Tako se jača imunitet. Ako se i pojave prvi znaci prehlade preporučujem čaj od cveta lipe.

  • Da li neka sredstva iz kućne apoteke mogu da štete?

Naravno, recimo ukoliko se kuva isuviše jak čaj ili ukoliko se jedna vrsta čaja pije u dužem vremenskom periodu, mogu da se pojave kontraindikacije

  • Šta mislite o preparatima na bazi pupavice, odnosno Echinacea?

Ako se pravilno doziraju, a pre svega ako se uzimaju sa pauzama, mogu vrlo pozitivno da deluju na organizam.