Bobičasto voće je najlepše kad ga jedete sasvim svežeg, a najsvežije je, naravno, iz vaše bašte. Evo kratkog pregleda najznačajnijih kvaliteta ovih osvežavajućih plodova.

  • Maline su bogate važnim folnim kiselinama iz velike porodice B vitamina. Dobre su za srce i krvotok.
  • Borovnice su veoma bogate manganom, koji je vrlo važan za izgradnju krvnih sudova i veznog tkiva.
  • Kupine imaju dosta kalcijuma, koji jača kosti i zube, a utiče i na povećanje mišićne mase i jačanje mišićnih nerava.
  • Ribizle su, doduše, kisele, ali su vrlo zdrave: kalijum oslobađa od suvišne vode, dok biotin povoljno deluje na kožu i kosu.
  • Jagode su bogate vitaminom C, pa stoga jačaju odbrambene snage i podmlađuju kožu.

Domaći čaj

Predlažemo da iskoristite ne samo plodove već i list bobičastog voća. Evo recepta za narodni čaj koji se koristi kao prijatan napitak, lek i sredstvo za osveženje:
- list ribizle (50 g)
- list maline (30 g)
- list kupine (30 g)
- list matičnjaka (30 g)
- list nane (30 g)
- list lipe (30 g)
- plod šipka (50 g)

PRIPREMA:
Sve blago izmešajte. Jednu supenu kašika čaja (smeše), a to je 15 g, prelijte sa 200 g ključale vode. Nakon 30 minuta čaj procedite i pijte nezaslađen ili zaslađen, po ukusu.