Voćni sokovi predstavljaju prave koktele zdravlja za organizam, pa stoga slobodno možemo da uživamo u ovim proizvodima bogatim vitaminima. Naravno, najbolje je ako sami cedimo sveže voće i tako pravimo okrepljujuće napitke. Ali, ipak, nisu svi sokovi zdravi. Ukoliko se na pakovanju nalazi oznaka "100% voćni sok", sok sadrži većinu vitalnih materija. Voćni napici, nažalost, sadrže samo 6% voćnog soka, a ostatak su voda i šećer. "Voćni nektar" je osvežavajući napitak koji sadrži oko 25–50% soka, a ostatak su voda i šećer. Zato ovi napici sadrže malo vitamina.

Najbolje rešenje je da sami pravite voćne sokove. Pri tom se postavlja pitanje: da li koristiti egzotično voće ili samo domaće? Pomorandže i grejpfrut možete da kupite tokom cele godine, njihov sok lako možete da iscedite i bogati su vitaminom C. Sveže ceđen sok treba odmah da popijete, jer je vitamin C osetljiv na vazduh!

Sok od domaćeg voća ima prednost jer je jeftiniji, a sadrži sve vitalne materije i ima lepu aromu. Tu spadaju jabuke, grožđe i ribizle.  Voće kao što su kivi, banane i kajsije, ali i većina bobičastog voća, konzumiraju se ispasirani ili pomešani sa jogurtom.

Savet stručnjaka

Na vaša pitanja u vezi sa voćnim sokovima odgovara Nada Lekić, diplomirani farmaceut i vlasnik apoteke "Lekfarm" na Novom Beogradu.

Pitanje: Koliko su važni voćni sokovi u zdravoj ishrani?
Odgovor: Voćni sokovi snabdevaju organizam korisnim hranljivim materijama kao što su vitamini i minerali. Otuda oni postaju izuzetni izvori važnih sekundarnih biljnih materija. Naučnici su otkrili da na primer sastojci soka od jabuke u znatnoj meri umanjuju rizik od raka debelog creva i drugih bolesti crevnog sistema.

Pitanje: Koji je rok trajanja sokova i kako da ih čuvamo kada otvorimo tetrapak sa voćnim napitkom?
Odgovor: Sok u otvorenom tetrapaku ima rok trajanja tri do četiri dana. Treba da ga držite u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi.

Pitanje: Da li su bolji razređeni sokovi ili koncentrovani praškovi?
Odgovor: Oba su dobra. Kod voćnih sokova koji se prave od koncentrata iz kojih je u uslovima vakuuma izbačena voda, očuvana je intenzivna aroma. Na tržištu se mogu naći i vitaminizirani napici u obliku koncentrata kao što je Cedevita, a oni mogu biti različite arome (pomorandža, limun, malina). Ipak, najzdraviji voćni sok koji svima mogu da preporučim, jeste onaj dobijen ceđenjem svežeg voća. Tu spada i limunada. Na tržištu može da se nađe mnoštvo sokovnika koji su praktični za ceđenje voća.