Najpravilnije pranje ruku je propisano za medicinske radnike. Pri tome, ne mislimo na hirurge, jer je njihova procedura još strožija i obavezni su da koriste četkicu pri pranju ruku.

Medicinsko pranje izvode drugi zaposleni u zdravstvu - medicinske sestre, tehničari, lekari... Oni su dužni da na taj način operu ruke posle svakog kontakta sa pacijentima, a za sve nas je ono poželjno posle kontakta sa bolesnim osobama, čišćenja u sanitarnim prostorijama, kao i posle kontakta sa životinjama, i to naročito sa divljim životinjama ili pticama.

Ovakvo pranje ruku izvodi se toplom tekućom vodom i sapunom, a pre svakog pranja ruku treba poskidati nakit - prstenje, narukvice i sat.

Najbolje bi bilo da koristite tečni sapun, zbog praktičnije upotrebe i bolje higijene. Trebalo bi da znate i da korišćenjem "antibakterijskih" sapuna nećete dobiti nikakvu veću zaštitu od običnog sapuna, jer im je sastav identičan.

Slavine bi trebalo da budu podešene tako da ih lako otvarate i zatvarate, a i da izbegnete prskanje po odeći i podu.

Nakon 40-60 sekudi pranja, ruke će vam biti detaljno oprane, a kako koji korak izgleda možete videti ilustrovano i objašnjeno u našoj galeriji slika.

Tekst: Radmila Jeremić

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Zaštitite se na pravi način - temeljnim pranjem ruku u svim situacijama kad mikrobi posebno vrebaju! Svetska zdravstvena organizacija već dugo upozorava na opasnosti od virusa i uz to zabranjuje prekomernu upotrebu antibitioka. Preventiva je najvažnija!