Sremuš ima brojna pozitivna dejstva na organizam. Smatra se da smiruje urinarne infekcije, nadutost u stomaku i gasove, pospešuje varenje, a veruje se i da može ublažiti bolove u zglobovima koji su posledica artritisa.

Sremuš raste pored potoka i puteva, najviše ga ima u bukovoj šumi, a stručnjaci kažu da ga treba brati u proleće.

Lek za holesterol i visok pritisak

Sremuš raste u grozdovima i ima prepoznatljiv miris belog luka. Koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje visokog krvnog pritiska, reguliše nivo holesterola, stomačne tegobe.

Sremuš jača srčani mišić

Ova biljka ima mogućnost da širi krvne sudove i čini ih elastičnim, jača srčani mišić. Antibakterijska i antigljivična jedinjenja povoljno deluju na ravnotežu bakterijske flore, umiruju upale, nadimanje, grčeve, zatvor i druge stomačne probleme. Sremuš takođe i štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj.

Kako se koristi sremuš?

Većina ljudi koristi sremuš (divlji beli luk) kao zamenu za beli luk. Listovi sremuša se beru tokom aprila i maja i dodaju u variva, jela od mesa, marinade, salate. Od sremuša se može napraviti i pesto sos.

Za šta je sve dobar sremuš
Printscreen/ YouTube Sace Recepti 

Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da pomaže kod reumatičnih tegoba i pročišćuje krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije.

Flaša se dobro zatvori i čuva dve sedmice, povremeno se promućka, drži se na tamnom mestu. Koristi se u jutarnjim satima, u oko 15 kapi tinkture doda se malo vode.

Izvor: Lepa&Srećna