Rejčel Lodan, istoričarka i autorka knjige Kuhinja i carstvo: kuvanje u svetskoj istoriji, objašnjava na svom blogu da ječmena voda, koja se pravi prokuvavanjem zrna i proceđivanjem, datira sve do antičke Grčke. Ona opisuje piće kao „mlečne boje“ i „tako blagog ukusa da je skoro bezukusno“.


Iako je većina trenutnih dokaza koji podržavaju zdravstvene prednosti ječmene vode anegdotske, prenošene kroz generacije kultura širom sveta, postoje neka istraživanja koja podržavaju ispijanje ovog istorijskog napitka. Za početak, studija iz 2014. je potvrdila da je žito puno moćnih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv hronične upale. Istraživači primećuju da se nivoi blago smanjuju kada se kuvaju u vodi, ali i dalje imaju prilično snažan udarac.
Ranija studija iz 2013. godine pokazala je da konzumiranje ječma pomaže u balansiranju šećera u krvi. Druga studija iz 2016. godine otkrila je da ječam takođe može da spreči štetne lipide. Sva ta zapažanja navela su istraživače da veruju da ječam ima još veći potencijal da zadrži kardiovaskularne bolesti na odstojanju, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata sa visokim holesterolom ili dijabetesom.
Naravno, kao i svaka druga žitarica, ječam je odličan izvor vlakana, za koje svi znamo da može pomoći u varenju i zdravlju creva - čak i kada se prokuva sa toplom vodom. U stvari, čini se da je ovo najveći razlog zašto su ljudi pravili sopstvenu ječmenu vodu da bi je pijuckali tokom istorije.

  • Recept:
    Pravite velike količine ječmene vode prokuvavanjem dve litre vode na jednu šolju oljuštenog ječma. Dodaje koricu i sok od dva limuna, plus 1/4 meda za malo dodatne slatkoće, a zatim procedite ječam iz vode pre nego što pustite da se sve ohladi u frižideru.

Izvor: Lepa&Srećna