Cikorija, odnosno radič, sadrži belančevine, ugljene hidrate, gorke supstance i vitamine A i C, nulin, pektine, askorbinsku kiselinu, a u korenu se nalaze vitamini B grupe. Od minerala, tu su magnezijum, kalijum, gvožđe i mangan. Lekovita svojstva ove biljke poznata su od davnina, a primenjivala se za ublaženje različitih bolesti.

Nutricionisti se zato slažu da je ova "superbiljka" u stanju da normalizuje vitminski balans u telu i crevnu mikrofloru. Može se jesti kao dodatak jelima, kao salata, ali se zbog ukusa ipak najviše konzumira kao zamena za kafu.

Ovaj napitak se priprema slično kao turska kafa. Najbolje bi bilo da sami uberete koren, osušite ga, sameljete i potom koristite za pravljenje napitka. Na jednu šoljice vode ide jedna kašičica cikorije.

Nutricionisti upozoravaju da cikloriju ne uzimate ako pijete antibiotike i da vodite račina o količini koju unosite. 

Izvor: Lepa&Srećna