Cikorija, odnosno radič, sadrži belančevine, ugljene hidrate, gorke supstance i vitamine A i C, nulin, pektine, askorbinsku kiselinu, a u korenu se nalaze vitamini B grupe. Od minerala, tu su magnezijum, kalijum, gvožđe i mangan. Lekovita svojstva ove biljke poznata su od davnina, a primenjivala se za ublaženje različitih bolesti.
Nutricionisti se zato slažu da je ova "superbiljka" u stanju da normalizuje vitminski balans u telu i crevnu mikrofloru. Može se jesti kao dodatak jelima, kao salata, ali se zbog ukusa ipak najviše konzumira kao zamena za kafu.
Ovaj napitak se priprema slično kao turska kafa. Najbolje bi bilo da sami uberete koren, osušite ga, sameljete i potom koristite za pravljenje napitka. Na jednu šoljice vode ide jedna kašičica cikorije.
Nutricionisti upozoravaju da cikloriju ne uzimate ako pijete antibiotike i da vodite račina o količini koju unosite.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka