Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 istina i zabluda o mladežima

Da li je opravdan strah da ćete - ako povredite mladež - izazvati rak? Koliko sunce može da utiče na promene na mladežima? Na ova i druga pitanja u vezi sa mladežima, vaša Lisa je potražila odgovore od dr Dušana Škiljevića, člana ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Saveti kako zaštititi kožu uvek su dobrodošli, a posebno u periodu kada ste više izloženi suncu. Kako biste smanjili mogućnost promena na koži uzrokovanih povećanom izlaganju sunčevim zracima, pročitajte šta znamo o mladežima i na koje sve načine možemo da vodimo računa o njima.

O tome smo pitali dr Dušana Škiljevića, dermatovenerologa u Kliničkom centru Srbije i člana nacionalnog „Euromelanoma“ tima.

„Euromelanoma“ je panevropska kampanja, započeta 1999. godine u Belgiji, čiji je osnovni cilj da građanima pruži informacije o prevenciji, ranoj dijagnostici i lečenju raka kože.

- Suština svih preventivnih kampanja u svetu, pa i Euromelanoma su, osim podizanja svesti o raku kože, i preventivni pregledi stanovništva, kako bi se rak kože otkrio u ranoj fazi.Ukoliko se na primer melanom otkrije u ranoj fazi (debljine do 1mm) procenat izlečenja običnim hirurškim uklanjanjem bez ikakve dodatne terapije iznosi i 95-98%. S druge strane uznapredovali i metastatski melanom zahteva kombinovanu terapiju (hirurška, radioterapija, hemioterapija, biološka terapija) koja zavisi od obima i vrste zahvaćenog organa, odnosno stadijuma tumora.

- U svetu (a i kod nas) u poslednjih nekoliko godina pojavili su se novi lekovi koji su pružili nadu pacijentima sa metastatskim melanomom. Ti lekovi direktno utiču na signalne puteve i mutacije kojima se jedan tumor, odnosno melanom razvija (tzv. ciljana terapija), ali, premda su pružili obećavajuće rezultate, stepen izlečenja pacijenata sa metastatskim melanomom je i dalje vrlo nizak. Zbog toga programi prevencije i ranog otkrivanja melanoma i drugih oblika raka kože i dalje imaju najveći značaj - ističe dr Dušan Škiljević.

Pročitajte stručno mišljenje o uobičajenim zabludama i strahovima u vezi s mladežima...

Tekst: Vesna Stanimirović

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije