Jedan od najvećih problema kod žena su ciste na jajnicima. Veliki broj cista nastane tokom ovulacije, a kada nastupi menstrualni ciklus one nestanu. Da li predstavljaju opasnost po začeće, kao i koji su simptomi, saznajte u narednim redovima.

"Jedan od najčešćih problema kod žena u reproduktivnom periodu su policistični jajnici. Ispoljavaju se kao skup različitih simptoma, a jedan od najčešćih je izostanak ciklusa. Takođe, pojava maljavosti, akni ili ćelavosti mogu biti uzroci. Osnova poremećaja jeste povećan nivo muških polnih hormona, a da bismo to dokazali moramo potvrditi analizama. Pacijentkinja mora imati kliničke nalaze, ali i laboratorijske analize", rekla je specijalista ginekologije Božana Stepanov za Radio-televiziju Vojvodine.

Kako je naglasila kod žena može doći do smanjene plodnosti ili steriliteta, zbog neredovnih menstuacija i ovulacije. Ginekolog Božana je istakla da je glavni uzrok jeste poremećaj hormonskog miljea u samom jajniku i povećan broj muških hormona u ženskim jajnicima.

Ciste same po sebi predstavljaju izrasline na jajnicima koje su ispunjene tečnošću. Mogu se pojaviti u bilo kom starosnom dobu žene, a najčešće je to reproduktivni period, tačnije kada su žene u dobi između 25. i 30. godine. Doktorka je istakla i koja je procedura lečenja kod pacijentkinja sa ovim poremećajem.

"Korekcija ishrane i obavezno vežbanje mogu da daju značajne rezultate. Kod pacijentkinja koje ne žele trudnoću uvodimo hormonske kontracepcijske preparate, a one koje žele pomažemo im kroz stimulaciju tih jajnika ili kroz vantelesnu oplodnju", rekla je specijalista Božana.

Postoje dve vrste cisti, a u nastavku pogledajte po čemu se razlikuju.

Funkcionalne ciste

Ove ciste su najbezazlenija vrsta i nastaju u procesu ovulacije. Predstavljaju najčešći ginekološki problem, javljaju se kada folikuli ne puknu, a nazivaju se još i vodene ciste. Obično tokom sledećeg ciklusa nestaju, a neke se same od sebe povlače. Kako bi se uklonile potrebna je hormonska terapija, a lekari najčešće preporučuju kontraceptivne pilule. Veoma je važno da se obratite ginekologu ukoliko imate bilo koji od gore navedenih simptoma, a on će najbolje znati koja je terapija za vas i da li je potrebna.

Nefunkcionalne ciste

One nastaju u procesu menstruacije i pune se krvlju. Toj grupi pripadaju čokoladne ili endometriotične ciste, a i one se kao i funkcionalne leče hormonskom terapijom uz savet ginekologa.

Policistični jajnici

Ovaj poremećaj prati niz hormonskog dizbalansa i imaju širok spektar različitih simptoma po kojima se prepoznaju. Najčešći su: neredovan ciklus, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, akne, gojaznost i gubitak kose. Policistične jajnike vezuju za poremećeno lučenje insulina, smanjenu funkciju štitne žlezde i nadbubrežne žlezde. Veoma je važno da se obratite lekaru ukoliko primetite neki od navedenih simptoma, kao i da uspostavite zdrave životne navike. Vodite računa o fizičkoj aktivnosti, izbacite cigarete i alkohol i regulišite telesnu masu. Uradite sve kako bi vaše zdravlje bilo što bolje.

Da li policistični jajnici utiču na trudnoću?

U situacijama kada ovulacija i menstruacija izostaju teško je predvideti koji su plodni dani i teško je planirati trudnoću. Ali ukoliko su ciklusi redovni i ovulacija ne preskače, ovaj poremećaj ne bi trebalo da ostavlja bilo kakve posledice po plodnost, trudnoću i zdravlje žene, govore stručnjaci.

Izvor: Lepa&Srećna