Fajzerova vakcina daje najbrži imunološki odgovor, već posle prve doze, ruska "Sputnjik V" dobar serološki odgovor daje posle druge doze, a za kinesku nemamo još dovoljno podataka, jer je najkasnije počela da se primenjuje, kaže dr Marija Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Ona je za TV Pink navela da će se revakcinacija u Srbiji raditi vakcinom istog proizvođača kao što je bila prva doza i da su obezbeđene dovoljne količine.

"U Britaniji se radi dosta istraživanja da li je moguće i kakav će efekat vakcinacije biti ukoliko se mešaju vakcine različitih proizvođača. Ispituje se i da li bi se ostvarili bolji efekti ukoliko bi razlika vremenski između dve doze bila drugačija", navela je Gnjatović.

Napominje da INEP već radi praćenje imunološkog odgovora na vakcinaciju, da Fajzerova vakcina daje dobar imunološki odgovor već posle prve doze, da "Sputnjik V" ima dobar odgovor posle druge doze.

"Pun efekat svih vakcina se očekuje dve nedelje nakon revakcine. U periodu između prve i druge doze pokreće se imunološki sistem, ali te količine antitela nisu dovoljne da vas zaštite od potencijalne infekcije, te može da se desi da između dve doze, ukoliko ne nosite masku, da se zarazite", navela je ona.

Podseća da je efikasnost Fajzer i ruske vakcine više od 90 odsto, čak za Fajzerovu 95 odsto. Efikasnost kineske vakcine je više od 80 odsto, što nije malo ukoliko se ima u vidu da je efikasnost standardne vakcine koja se prima 50-60 odsto.

"Vakcina nas štiti od težeg oblika bolesti. Još uvek nije isključena mogućnost da budemo nosioci virusa i nakon vakcinacije. Moraće i to da ispituje", rekla je Gnjatović. Ona je rekla da vakcina utiče na jačanje celokupnog imuniteta.

"Zato su deca bila otporna na korona virus. Oni su konstantno izloženi infekcijama u kolektivima, njihov imunološki sistem je spreman. Tako da vakcine pomažu da se imunološki sistem pokrene i ojača", navela je ona.

Izvor: Tanjug